Sörszomj és tudásvágy

2019. november 5. kedd
Létezik egy intézmény a Hunyadi téren, ahol évek óta nem csak a sörszomjat olthatjuk, hanem ismereteinket is bővíthetjük.

A gondolat, hogy a kocsma, mint egyetem is működhet, egy szabadegyetemi előadáson fogalmazódott meg bennem, ahol nem lekicsinylően nyilatkozott az előadó a kocsmáról, hanem azt a legalapvetőbb kulturális fórumnak nevezte.

Állítása megragadt bennem, hiszen jó magam a keresztrejtvény megfejtés mellett, műveltségem morzsáit, főleg sörözés közben szedegettem össze, köszönhetően azoknak a briliáns elméknek és kétes egzisztenciáknak, akik az értelmiség előtt akkoriban álló két út – az alkoholizmus és a járhatatlan – közül a járhatót választották és idejük javarészét kocsmai dumával töltötték.

Míg mások az élet iskolájába jártak, mi – épp csak huszonéves – barátaimmal a kocsmaszakra. Ha lettek volna székek a talponállóban, akkor komoly székfoglalókat hallgathattunk volna végig, így csak a könyöklőnek támaszkodva, tátott szájjal hallgattuk az értekezéseket és az azt követő vitákat a politika, a művészet, az irodalom és a tudomány, az első nyilvánosságban ritkán kibeszélt témáíról.

Ma már mindenki beszélhet mindenről. A mi egyetemünkön azonban a sör a téma. Ennek próbáljuk meg minden aspektusát körbejárni. Az Ogre Bácsi Söregyetem hol másutt is működhetne, mint a Hunyadi téren, Ogre bácsi sörözőjében. Itt ugyanis minden a sörről szól és valószínűleg az egyetlen egyetem, ahol nem kell állami támogatás az ingyenességhez, legfeljebb egy kis sörrevaló, mivel az előadás alatt erősen ajánlott a sörfogyasztás is. 

Az egyetem ötödik szemesztere indul november hatodikán. Az első téma egy örökzöld lesz, azaz micsoda bűbájosságokkal és praktikákkal érik el a nagyüzemek, hogy az előállítás költségeit minimalizálják. Szó lesz a high gravity brewingről, a pótanyagok és az enzimek használatáról, az utólagos beavatkozásokról, a szín, a keserűség, a habtartás „beállításáról” és még sok más fondorlatról.

 

Bővebb információ ITTTwitter megosztás Google+ megosztás