Sörszótár – részletek

2021. november 27. szombat
Szórakoztató ismeretterjesztésként határoznánk meg a sörszótárunkat, amiből itt egy kis ízelítőt adunk.

ANGYALOK JUSSA Az angyalok jussa a tölgyfahordóban évekig érlelt párlatokból elillanó whisky vagy cognac. A hordó fájába azonban beivódik az ital esszenciája és ez különös értéket ad a hordónak.

BEISL A Wiener Beisl egy bécsi mikrokozmosz, amelyben az élet valósul meg: nem elbűvölő, nem szép, de mindig hiteles. A Beisl egyik fontos jellemzője, hogy ugyanazok a vendégei, akik egykor, csak közben megöregedtek, az alkohol elhasználta agysejtjeiket és minimálisra csökkentette esélyeiket az érvényesülésre. Mivel a fiatalok már másfajta vendéglátóhelyeken pusztítják el napi alkoholszükségletüket, az olyan intézmények, mint a „Brantweiner” és a „Beisl” és néhány év múlva már csak emlékek lesznek. Ezeknek a kocsmák a közönségét szinte kizárólag törzsvendégek alkotják. Az „idegenek” sokszor az ajtóból fordulnak vissza. Aki a pest „nyócker” kocsmáiban szocializálódott, persze nem retten vissza, sem a félhomály, sem a tántorgó figurák láttán. Hazaérkezik.

BOTTLE SHARING A sörforradalom vívmánya, hogy a „bottle sharing" azaz a palackmegosztás, magát a közösségi ivást emeli új szintre. Szó sincs már az olcsó piákról és közös üvegből, dobozból ivásról. Itt bizony drága piákat öntenek szét négy-ötfelé és alkalmanként sokféle sör kerül a poharakba. A dolog azzal kezdődött, hogy „sörkockák” rájöttek, hogy nincs annyi pénz a világon, hogy minden úgy kézműves sört kipróbáljanak. Viszont mindenütt vannak elegen, hogy összehozzanak egy bulit, ahol mindenki bedobja a közösbe, drága pénzen vásárolt, valami távoli egzotikus sörfőzdétől származó sörét, annak reményében, hogy a többiek is hasonló ritkaságokat mutatnak be. Így vált a palackmegosztás a legjobb lehetőséggé az új sörök kipróbálására. Ezek olyan sörök, amelyeket nem egyszerű beszerezni, így viszont a kölcsönösségnek köszönhetően a kockázat, hogy rossz sörre költöttél, megoszlik. Viszont egy bottle sharing alkalmával olyan prémium söröket ismerhetsz meg, amire sokszor csak egyszer nyílik alkalom.    

CSATORNASÖR 1. Olyan sörök, melyeket csak bizonyos értékesítési csatornákon keresztül forgalmaznak. Ide tartoznak a szupermarketek részére csomagolt gazdaságos sörök is. 2. Ihatatlan, gyenge minőségű sörök, melyeknek a lefolyóban kellene végezni.

GUSHING Ismert sörhiba az úgynevezett túlhabzás, az angolul gushingnak nevezett jelenség, amikor a palackot kinyitva a sör hirtelen kihabzik. Ennek oka lehet: a túlzott mennyiségű széndioxid, de leginkább maláta eredetű hiba okozza, esetleg penész-szennyezés. A jelenség oka lehet a nem megfelelő tárolás, de előidézhető ha a palackot kinyitás előtt felrázzuk.

IVÓSÖR: Az ivósör valójában nem más, mint az, amit a kézműves sörfőzdék nem képesek előállítani. Valami olyasmi, mint a nagyüzemi, de mégsem, hanem csak olcsó és sokat lehet inni belőle. Vagyis pont a kézműves lényegét, az erőt, a testet és a kísérletező kedvet váltanák le valamire, például egy jó kis lágerre. Mert a kézműves sör sokaknak ízlik, de ennél nagyobb az a sokaság, aki nem rajong érte.

KÜSZÖBSÖR: Az a sokadik sör mellyel az ember átlép a végleges kocsmában maradás küszöbén. Ennek elfogyasztása után, ugyanis nincs visszaút, végérvényesen leragadunk a kocsmában.

MENEKÜLŐSÖR: Az a sör, ami egy gyenge kínálatban, a leginkább elfogadható választás, ami megment attól, hogy vizet kelljen innunk.

PECH: A fahordók idején a bükkfahordó belsejét kiöntötték szurokkal. Erre azért volt szükség, hogy a széndioxid ne szökjön ki a sörből és a fa se ázzon szét. A hordók szurkolását minden harmadik-negyedik feltöltésnél újra el kellett végezni, mivel a hordók igénybevétele miatt a szurok megtöredezhetett. Ebből a megtöredezésből származik a „pechje van” kifejezés. A pech eredeti jelentése ugyanis szurok. És anno, amikor még a jó öreg fahordókba fejtették a sört, olykor előfordult, hogy a csapoláskor bizony a korsóba is került egy – a hordóról levált – kis szurokdarabka. Akinek ilyen sör jutott, annak pechje volt, amit tekintve, hogy a szurok nem elmaradhatatlan része a sörözésnek nem tartottak szerencsének. Érdekesség, hogy a pech jelentése ma már elsősorban a balszerencse és a szótárakban is legtöbbször ez szerepel első helyen, a lassan feledésbe merülő szurokkal szemben.Twitter megosztás Google+ megosztás