Sörturizmus Csehországban

2017. augusztus 16. szerda
Csehország évi 143 literrel világelső az egy főre jutó sör sörfogyasztásban, de sörfőzésben is világelsők, az egy főre számított 198 literrel. A különbség annak köszönhető, hogy Csehország a sörexportőrök között is előkelő helyet foglal el.

Bátran kijelenthetjük, hogy a Csehországba látogató turisták tekintélyes hányada a sör miatt keresi fel az országot, de legalábbis ez is az oka az utazásnak. A külföldiek természetesen továbbra is elsősorban Prágát látogatják, de a újabban nagyon komoly vonzerőt jelentenek az egyre szaporodó vidéki kis sörfőzdék és a közepes méretű sörgyárak is. Szinte mindenütt kínálnak különféle programokat – gyárlátogatást, sörkóstolókat, sörfesztiválokat.

2016-ban a cseh sörfőzés teljesítménye meghaladta a húsz és félmillió hektolitert. Ebben nagyon fontos szerepe van a kisüzemeknek is, melyek száma – minden előzetes diagnózis ellenére – dinamikusan nő. Hihetetlen, de igaz, hogy átlagosan minden héten felavatnak egy újat. Azaz ha ebben a tempóban haladnak 2018-ra számuk elérheti az ötszázat.

Már három éve szó volt róla, hogy a piac nem visel el újabb kis sörgyárakat, de a valóság rácáfolt a jóslatokra és ma már további növekedéssel számolnak., hiszen a sokszor csak egyetlen kocsma ellátására berendezett sörfőzdék népszerűsége a látogatók körében is egyre nő. A helyi sörfőzdék egyre fontosabb részét jelentik a csehországi turizmusnak. A látogatok között nem csak a hazai ügyfelek találhatók, hanem Amerikától Japánig számos országból érkeznek a cseh sörre kíváncsi külföldiek.

Hála a „minipivovarok” növekvő számának, olyan városokban is újraindult a sörfőzés, ahol a privatizációt követően felszámolták a sörfőzdéket.. Ez a helyzet például Litomerice, Znojmo, Kutna Hora vagy Jarosov esetében is. A jelen pillanatban a szakemberképzés jelenti a legnagyobb problémát – több mint ötszáz sörfőzőt tudnának foglalkoztatni, akár azonnal is a kisebb-nagyobb főzdékben.

A képünkön a Pivovar Zvíkov csapjai láthatóak. Ez a sörfőzde-étterem-fogadó azok közé a ritka cseh kisüzemek közé tartozik, mely immár negyedszázados múltra tekinthet vissza.Twitter megosztás Google+ megosztás