Steampunk csehül

2019. április 19. péntek
A sör és a steampunk kapcsolatának magyarázata roppant egyszerű, ha megértjük a steampunk lényegét, a tiltakozást a tökéletes technológia ellen.

A steampunk kifejezés a science fiction-ből származik, de a kétezres években vizuális stílussá és egyfajta filozófiává nemesült. Találkozása a kézműves sörfőzéssel szinte magától értetődő volt, amikor az újhullámos sörfőzők a gyökerekhez, a tradicionális sörtípusokhoz nyúltak vissza.

Nyilván nem az egyetlen cseh steampunk sörfőzde a Potštejn-i Clock, de söreiben, működésében és grafikai megjelenésében nagyon karakteresen megjelennek a steampunk sörfőzést annyira jellemző vonások. Vagyis az izgalmas sokszínűség, a tradicionális ale és hagyományos láger sörök kavalkádja és a hasonló sörfőzdékkel való kollaboráció.

Jiří Andrš és Jakub Sychra nem véletlen választották az Óra nevet 2014-ben az ezer lakosú kis falu felújított kastélyában nyitott sörfőzdéjüknek, mivel söreikben egyaránt van ott a sörfőzés múltja, jelene és jövője.

Rövid fennállásuk alatt ötvenöt féle sört főztek – ezek jelentős hányada persze egyszeri, alkalmi főzet. A napi kínálat így is figyelemreméltó – így aztán mindenkit arra bíztatunk, hogy kockáztassa meg a rövid utat Hradec Králové-ből és látogasson Potštejnbe a Clock sörfőzdébe.Twitter megosztás Google+ megosztás