Szivárványos sörök

2020. február 7. péntek
Minden tiszteletünk a Fehér Nyúl sörfőzdéé, amely a tavalyi Budapest Pride alkalmából egy alkalmi sört főzött Queer Bunny néven.

Sajnos a magyar társadalom többsége nem igazán toleráns a mássággal, vagyis volt üzleti kockázata annak, hogy az LMBTQ-fesztiválra és annak legnagyobb eseményére a Pride-ra egy erre a célra készített szűretlen búzasörrel jelentkeztek.

A Queer Bunny persze nem előzmények nélkül való. 2015-ben például Brew Dog jött ki egy „transznemű” söre, a No Labellel, amelyet olyan komlóval készítettek, amelynek a komlószüret előtt megváltoztatták a nemét.

– Igazából nem lehet, hogy a sör eleve menthetetlen műfaj, a bunkó, böfögő, elnyomó, homofób heteroszexuális mátrix terméke, amit úgy, ahogy van, be kéne tiltani, ahelyett, hogy ilyen jópofira maszkírozzuk? – reagált a No Labelre a Mandineren Szilvay Gergely.

A magunk részéről persze úgy gondoljuk, hogy a sör nem menthetetlen, hanem egyre sokszínűbb és izgalmasabb, többek között azért is, mert az újhullámos sörfőzők bátran szakítottak a konvenciókkal és tették a sörfőzés műfaját változatossá és izgalmassá.

Az LMBTQ-mozgalom támogatása persze amellett, hogy a másság elfogadása mellett szól, egyúttal üzlet is. Nem véletlen, hogy se szeri, se száma a világ minden táján a Pride alkalmából forgalomba hozott söröknek.

A sokféleség itt is megmutatkozik a szivárványos sörök szinte valamennyi sörtípust képviselik. A Gay Beach American Blonde Ale-lel, a Hoppy Pride Imperial Pilsenerrel, a Bedlam Brewery West Coast IPA-val jött ki a 2019-es Pride-ra.

Az idei Pride-ot nem sokkal a Budapest Beer Week után rendezik, így joggal reménykedünk, hogy az idei LMBTQ-fesztiválon a tavalyinál jóval több szivárványos sör jelenik majd meg.Twitter megosztás Google+ megosztás