Tartalomhoz a forma

2017. november 8. szerda
A fiatal cseh designer Michal Pražský által tervezett trendi söröspoharak is jelzik azt a forradalmi változást, ami a cseh sör körül zajlik.

A több évszázados cseh sörkultúra mindig is a nagyszerű minőségről szólt. Sokáig úgy tűnt, hogy a fogyasztóknak ha megfelelő a tartalom – azaz a sör – akkor kevésbé lényeges a forma. A helyzet azonban a cseh sörivási szokások átalakulásával lényegesen megváltozott. Az új fogyasztók – a fiatalok és a nők – ma már nem elégszenek meg azzal, hogy a választékot a tradicionális cseh választék jelentse. Egyrészt igénylik a különleges sörtípusokat, másrészt a mai iparművészet megjelenését a változó kocsmakultúrában.

Így egyre több eredeti formájú korsó és pohár, de a kocsmabútorok is követik a legkorszerűbb trendeket. Turisztikailag lehet, hogy még mindig az U Kalicha vagy az U Fleku az eladható termék, de egyre nagyobb az igény a huszonegyedik századi belsőépítészeti megoldásokra, mint amit a Vinohradský Parlament vagy a Malostranská Beseda példáján is láthatunk. Épp így, már nem lehet eladni a sört a klasszikus füles poharakban sem. Nem véletlen, hogy egyre több sörgyár és sörfőzde iparművészekkel terveztet magának egyedi poharakat. Twitter megosztás Google+ megosztás