Vízállásjelentés

Címkék: alapanyagok
2020. október 3. szombat
A víz keménysége, vagy lágysága miatt a sörfőzdék sok évszázadokon keresztül csak a környékükre jellemző sörtípusokat főzhették.

Azt persze már régóta tudták, hogy a sörfőzéséhez használt víz minősége milyen befolyással van a végeredményre, befolyásolni azonban nem tudták azt. Nem véletlen, hogy egykor csak Pilsenben tudtak pilsenit, Burton-on-Trentben India Pale alet, vagy mondjuk Dublinban stoutot főzni. Akkoriban a sörfajták jellemzők voltak az adott országra, tájegységre, városra.

Mindez elsősorban a víz miatt. Magyarán szólva a sörfőző alkalmazkodott a helyi lehetőségekhez, vagy ha végképp nem sikerül jó sört főznie, odébb állt olyan területre, ahol a sörfőzéshez jó lágy vizek fakadtak. Aztán ahogy finomodtak a vízkezelés módszerei, eljutottunk oda, hogy bárhol, bármilyen típusú sört előállíthatunk a víz megfelelő kezelésével.

Manapság akár a víz pontos ionösszetételt is reprodukálni tudják, azaz bárhol, bármilyen sörtípushoz előkészíthető a helyi víz, az mondjuk más kérdés, hogy ennek költségei nem lesznek-e magasabbak, mint amennyiért a sör eladható.

Általánosságban elmondható, hogy a sörfőzéshez a lágy, ásványi sókban minél szegényebb vizek a legalkalmasabbak. Természetesen vannak kivételek, így például barna, malátás sörökhöz keményebb vizek is használhatók. A víz lágysága és a belőle főzött sör minőségének összefüggései nagyon bonyolultak és egy laikus számára talán már nem is érdekesek.Twitter megosztás Google+ megosztás