TOP 10 – sörgyártó ország

Címkék: statisztika, sörpiac
2019. szeptember 9. hétfő
A sör divatba jött ez kétségtelen. Egyszerű lenne ezt a kézműves sörforradalomra fogni, mert a trendeket persze ők alakítják.

De nézzük csak meg, hogy mennyi az úgynevezett kisüzemi sörök, kézműves sörök, craft sörök eladott mennyisége. Legyünk nagyvonalúak és mondjuk ez 40 millió hektoliter – körülbelül annyi, mint amennyit Lengyelország főz évente. Ugyanakkor a sörforradalomnak nevezett jelenség kezdetekor – a múlt század nyolcvanas éveinek végén 1 milliárd hektoliter körül mozgott a világ éves sörtermelése és ez nőtt 2019-re majdnem a duplájára, vagy pontosan 1,95 milliárd hektoliterre. 

Vagyis szó sincs arról, hogy a gombamódra szaporodó kicsiny, többnyire néhány ezer hektoliteres éves kibocsátású főzdék lennének felelősek, hogy harminc év alatt megduplázódott a világ sörfogyasztása. Mint rendesen a felelős itt is elsősorban Kína, de figyelemre méltó Vietnam, Dél-Korea, Thaiföld, és a Fülöp-szigetek TOP 20-ba kerülése is. Utóbbi kettő az utolsó öt évben évente több mint tíz százalékkal növelte termelését. Ugyanakkor továbbra is várat magára az indiai „sör-boom”.

Dél és Közép-Amerika is rohamléptekkel zárkózik. A brazilok és a mexikóiak 1990-hez képest megháromszorozták a termelésüket – ezzel harmadikok és negyedikek a világranglistán. a TOP 20-ba még Kolumbia fért be, a huszonegyedik argentinokat megelőzve.

Az Egyesült Államok termelése mennyiségben különösebben nem változott, ennek ellenére stabil másodikok. Az Egyesült Államokban szemben a többi országgal, már sok tekintetben komoly szerep jut a kisebb sörfőzdéknek. A jelentős sörfőző országok közül egyedül itt haladja meg a kisüzemek (microbreweries) piaci részesedése a tíz százalékot. 2017-ben rekordszámú, 997 sörfőzde kezdte meg működését és számuk 2018-ra elérte a 6300-at és nem látszik még a sörfőzde nyitási láz csökkenése.

Európa igazi meglepetését a németek szolgáltatták: az NSZK-ban harminc éve még 94 millió hektolitert főztek, sőt az NDK-val együtt összesen 118 milliót. Jelenleg „mindössze” 82 millió az éves kihozatal. Szégyenszemre Oroszország 2018-ban már megelőzte a németeket és a tendenciát elnézve ez a különbség csak nőni fog az oroszok javára.

Pontos számok nem állnak rendelkezésünkre, hiszen a főzdék száma naponta változik, de a világon több mint tizennyolcezer sörfőzde működik. 2018-as adatok alapján a világranglistát az Egyesült Államok vezeti, megközelítőleg hétezer sörfőzdével. Őket a britek követik valamivel kevesebb mint háromezer sörfőzdével, a dobogóra még Franciaország fért fel ezerkétszáz sörfőzdével. A további sorrend Svájc (900), Kanada (850), Olaszország (750), Spanyolország (580), Brazília (550), Japán és Csehország (500).

Kína nem véletlen nincs a listán, az ázsiai országba nagy sörgyárak épülnek, a kisüzemek szerepe elenyésző. Németország helyzete sajátságos, hiszen mindig is nevezetes volt nagyszámú sörfőzdéiről. Talán épp ezért a németeknél később indult az újhullámos sörfőzés, de az utóbbi években rohamléptekkel igyekeznek behozni a lemaradást. A kisebb főzdék száma meghaladja az ezret, de köztük számtalan tradicionális sörfőzde is található.

 

A TOP 10 SÖRFŐZŐ ORSZÁG

1.Kína

Kína továbbra is a világ első számú sörgyártója. Kína 2018-ban több mint 400 millió hektoliter sört termelt. Kína a globális sörpiaci részesedése 20,8%.

2. Egyesült Államok

Ma az Egyesült Államokban több mint hatezer aktív sörfőzde van, amely 240 millió hektoliter sört főz. Az Egyesült Államok sörgyártása csökken, ennek ellenére a világ sörgyártási piacának 11,4% -át teszi ki.

3. Brazília

Brazília 125 millió hektoliter mennyiséggel a harmadik helyen áll a világ sörgyártásában. Brazília éves bruttó sörtermelése évente még mindig öt százalékkal nő. 7,3% -os világpiaci részesedéssel rendelkeznek.

4. Mexikó

A mexikói elsősorban kukorica söréről híres, de nincs szégyenkezni valójuk az európai bevándorlók által meghonosított árpasörök miatt sem. Ma Mexikó 111 millió hektoliter sört termel. Mexikó a világ sörpiacának 5,8% -ával rendelkezik.

5. Oroszország

A Szovjetunió 1989-es 48 millió hektoliterével szemben Oroszország 2018-ban több mint 87 millió hektoliter sört termelt, Oroszország a sör világpiaci részesedésének 5,1% -át teszi ki. 

6. Németország

Németország sokáig Európa vezető sörnagyhatalma volt. 1989-ben még 118 millió hektoliter sört főztek, ez a szám a folyamatos csökkent és jelenleg 82 millió hektoliter az éves termelésük. Németország világpiaci részesedése 4,9%,

7. Japán

A sör Japán legnépszerűbb alkoholtartalmú itala. Az söreladás közel kétharmada Japánban történik. Japán 51 millió hektoliter sört termelt, amely a világ sörgyártási piacának 2,7% -át tette ki.

8. Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság 44 millió millió hektoliter sört termelt, az előző évihez képest a termelés 0,7% -os növekedett. Az Egyesült Királyság 2,3% -os globális sörpiaci részesedéssel rendelkezik.

9. Vietnam

Vietnamban a lager sörök uralják a piacot. A sörtermelése meghaladja a 43,5 millió hektolitert, amit 2020-ra 50 millió hektoliterre kívánnak növelni. Vietnám 2016-ban meglepő, 15,4% -os növekedést ért el. Vietnam jelenleg 2,3% -os piaci részesedéssel rendelkezik a világon.

10. Lengyelország

Lengyelországban a hagyományos lágerek mellett nagy népszerűségnek örvendenek a kézműves sörök is. Lengyelország közel 40 millió hektoliternyi sört gyárt, amely 2,1% világpiaci részesedés eredményez. Twitter megosztás Google+ megosztás