Tűz a sörfőzdében

2020. június 29. hétfő
Ma hajnalban tűz ütött ki a Liberec külvárosában, Vratislavice nad Nisouban, a Konrad Sörgyár régi malátaházában.

Szent Flórián árvizek és tűzvészek ellen védő szent, de Közép-Európában a sörfőzők is szentjükké fogadták, mivel a középkori serfőzőházak egyik legnagyobb ellensége a tűzvész volt. A sörfőző címereken, sörfőzőházakban általában kis puttonnyal a hátán, vízöntés közben ábrázolják.

Manapság már szerencsére nem gyakoriak a sörgyári tüzek. Ez annak is köszönhető, hogy csak kevés sörfőzdének van saját malátázója, a malátát többnyire nagy üzemekben állítják elő és innét vásárolnak be a sörgyárak is.

A Konrad Sörgyár azon kevés cseh sörgyárak egyike, amely maga állítja elő a malátát. Így – a valószínűleg elektromos hiba okozta tűzben –  a régi malátaházban, ahol a malátát raktározták, mintegy háromszáz tonna maláta semmisült meg. Ez önmagában is közel hárommillió korona kárt okozott a sörgyárnak, az épületet ért károkról nem beszélve.

Egyelőre úgy látszik, hogy a termelés akadálytalanul folyhat tovább, az üzemi terület többi részére nem terjedt tovább a tűz. A tíz tűzoltóautóvak kivonuló tűzoltok a délelőtt folyamán teljesen kioltottak a tüzet.

– Az épület felső szintjei egy körülbelül 1800 négyzetméteres területen égtek – nyilatkozta Petr Hostaš, a sörfőzde igazgatója a ČTK-nak. Elmondása szerint az üzem többi részét, a raktárakat, a pincéket és azokat a részeket, ahol a sörgyártás folyik a tűz nem sújtotta.

Így öröm az ürömben, hogy a Magyarországon is népszerű Konrád sörök, továbbra is gond nélkül jutnak el a fogyasztókhoz.

 Twitter megosztás Google+ megosztás