Ujjé a Ligetben nagyszerű

2017. április 3. hétfő
A Városliget nagyszabású átalakítása, azaz mondhatnám mint ligetnek a megkurtítása, nemcsak a fákra volt súlyos következményekkel, hanem az amúgy sem számos kerthelyiségek számára is.

Két évvel ezelőtt a Közlekedési Múzeum mellett vendéglátóhelyként üzemelő Vagon volt a nagyszabású Liget-projekt első áldozata. Én is gyakran felkerestem a nyáron kerthelyiséggel bővített vendéglátót, így személyes vesztességként éltem meg a hely felszámolását. A következő áldozat a Petőfi Csarnok, közismert nevén Pecsa kerthelyiségét ugyan távolról sem látogattam ily gyakran, elvesztését mégis szomorúan konstatáltam.

Ma hazafele kerékpározva aztán – nyilván mert eszembe sem jutott, hogy ez az épület is útjában lesz a nagyszabású tervek megvalósításának – teljes döbbenettel fedeztem fel, hogy már csak hűlt helye van a Városligeti Sörsátornak is. Emlékezetem szerint a nyolcvanas évek óta állt a Kós Károly sétány mellett és eleinte a Kinizsi utca HBH Sörfőzde söreit mérték itt. Nem szerettem különösebben sem ebben, sem későbbi időszakában, leginkább hogy terasza az ócska sörpadokkal egyáltalán nem vonzott.

A Városligetet kettészelő forgalmas út innenső oldalán így mindössze a Pántlika vendéglő kerthelyiségében sörözhetünk. Nem nagy szám egész, a házacska még a hatvanas évekből maradt itt, amikor a Ligetben rendezték a Budapesti Nemzetközi Vásárt. Ez sem kerülhetne be a legjobb kocsmákat bemutató kocsmakalauzba, de legalább még áll, működik és reméljük kihúzza a szezon végéig.

Legalább annyira bízunk benne, mint abban, hogy idén is lesz Kertem az Olof Palme sétányon, ha már kedvenc közeli kerthelyiségünkben a Jaromír sörkertben nem ihatunk már többé soha Dudák sört.   Twitter megosztás Google+ megosztás