Ujjhúzás – a bajor virtus

2019. október 29. kedd
Az ujjhúzás kocsmai játéknak indult, de manapság Bajorországban és Ausztriában hagyományőrző küzdősportként űzik.

Ha valakire azt mondják, hogy nem jó ujjat húzni vele, az tekintélyt parancsol, hiszen a kifejezés jelentése, hogy jobb az illetőbe nem belekötni, kikezdeni vele, mert könnyen pórul járhatunk. Az újhúzás eredetileg kocsmai játék volt, már amennyiben az erőfitogtatást játéknak tekinhetjük.

A kocsmai verekedés szolídabb formája ez a nagyon sok helyen űzött szórakozás, melynek lényege, hogy eldöntsék, ki a legény a kocsmában. Eredetileg a két ellenfél jobb keze középső ujját egy asztal fölött összeakasztotta és a bíró vezényszavára a másikat megpróbálta az asztalon a saját térfelére áthúzni.

Az ujjhúzás több évszázados hagyománya Bajorországban és Ausztriában ma is nagyon elevenen él. A cél ma sem más, mint régen: kideríteni ki az a legény, akivel nem érdemes ujjat húzni. 

A szabályok viszont változtak, így például szabadon választható, hogy a hüvelykujjon kívül melyík ujjával küzd meg az ellenfelével és ma már a csonttörések és az izomszakadások elkerülése érdekében általában az ujjak közötti horogszíjjal harcolnak.

A küzdelem kívülről talán mulatságosnak látszik, de az eltorzult húzóujjak és a kopott szaruhártya látványa, árnyalja a képet. A sérülések minimalizálása érdekében a legjobbak a versenyek között ujjra gyúrnak, azaz súlyokkal erősítenek és fokozzák fájdalomtűrő képességüket is.

A versenyeket természetesen nagyobb sörcsarnokoban rendezik, így az ujjhúzó versenyek elmaradhatatlan kelléke a gyakran emelgetett söröskorsó. Twitter megosztás Google+ megosztás