Zlatovar és Troppauer

2019. október 23. szerda
Az opavai sörgyárat 2005-ben zárták be, de a helyén épült üzletközpontban egy kis sörfőzde is elkezdte működését 2012-ben.

Az Ostravától észak-keletre fekvő sziléziai város évszázadokon keresztül híres volt sörfőzéséről. 1833-ban negyvennégyezer hektoliter sört főztek, ami akkoriban egészen elképesztő mennyiségnek számított. A folyamatosan bővített sörgyár leghíresebb söre a tízes és a tizenkettes Zlatovar és a Troppauer Bier lettek

A fejlődés töretlen volt a második világháborúig. Ekkor a sörgyárat több bombatámadás érte. Bár súlyos károkat szenvedtek az épületek, 1945 szeptemberétől a sörgyár megkezdte a termelést és októberben már boltokba és sörözőkbe került az első sörszállítmány Zlatovar néven.

A Zlatovar azonban nem tudott versenyezni az ismert, és az államosítás után jobban támogatott sörögyárakkal, ezért megmaradt regionális sörmárkának. Ez azonban a kilencvenes évek prvatizációs hullámát követően kevés volt a túléléshez és a híres sörgyár 2005-ben végleg bezárt. Helyén üzletközpont nyílt, ahol szerencsére jutott hely egy új kis sörfőzdének is .

A Breda & Weinstein bevásárlóközpont rekonstrukciója során megőrizték a sörgyár külső homlokzatát és felújították a malátaház, a sörfőzde és az erjesztő helyiség épületeit is, amihez az épületegyüttes új építésű részei harmonikusan csatlakoznak. A belső tér igazi extremitása a régi sörfőzde körbeépített kéménye.

 

Fotó: Filip ŠlapalTwitter megosztás Google+ megosztás