Háromszáznyolvanhét féle sör

2021. január 21. csütörtök
Valószínűleg Guinness rekorder Pavel Rokoš ötvenkét éves cseh sörfőző, aki eddig háromszáznyolcvanhét féle sört főzött.

A legmeglepőbb azonban az inditék, hogy miért is lett sörfőző. Mint mondja nagyon szerette a sört, de az utóbbi időkben a nagyipari sörök egyre kevésbé ízlettek neki és ezért elhatározta, hogy megtanul sört főzni.

Mindez nyolc éve történt, amikor Csehországban is egyre-másra nyíltak a kis sörfőzdék, jelezve egyúttal azt is, hogy a csehek sem feltétlen voltak elégedetteka a nagyüzemi söreikkel. Pavel több tanfolyamon is részt vett, majd első sörét egy húszliteres edényben főzte meg.

Mindenki segítségére volt, aki hasonló hobbival rendelkezett, de kapott tanácsokat profi sörfőzőktől is. Már az első sör is meghaladta a várakozásokat. A kóstolást barátok és a család végezte, akik további sörök főzésére bíztatták.

Előbb egy száz literes üstben kezdett sört főzni, végül 2018-ban a családi ház melletti garázsban alakított ki egy sörfőzdét, ahol egy ötszáz literes főzőedényben készül a sör, ami később egy-két hónapig érlelődik a három tartály valamelyikében. A Parovar sörfőzdében minden sör egyedi, egyszeri főzet, bármennyire is sikeres Pavel nem főzi le újra, de a recepteket természetesen megőrzi.

Ha mégis kivételt tenne, akkor az egy 1462-ből származó angol recept lenne, amelyhez ürmöt és puszpángot használt, amelyek rendkívül keserű gyógynövények. Hogy a sör iható legyen, csillagánizst adtak hozzá. Még így is nagyon keserű, de mégis csodálatos ízű volt – mondja Pavel.

Bár a Parovar, ami évi ötven hektoliteres termelésével, valószínűleg Csehország legkisebb sörfőzdéje, mégis sokan látogatnak el a Prágához közeli Rudnába és a járvány idején is elfogynak a sörei, melyek közt szép számban találhatók Pavel kedvencei a gyógynövény ízesítésű sörök és az igazi kuriózumnak számító kenyérből főzött sör is.Twitter megosztás Google+ megosztás