A Carlsberg Alapítvány

2019. március 28. csütörtök
A Carlsberg mindig fontosnak tartotta, hogy támogassa Dánia gazdasági, tudományos és kulturális életét.

A sörgyárat alapító Christen Jacobsen 1801-ben érkezett Koppenhágába és tíz év elteltével, már saját sörfőzdét létesített. Jacobsen mindig a kor legkorszerűbb tudományos vívmányait alkalmazta üzemében. Fiát  Jacob Christian Jacobsent (akit Dániában keresztnevei kezdőbetűiről csak J. C.-nek neveznek) iskolái mellett a sörfőzdében is dolgoztatta. J. C. az iskolái elvégzése után sokat utazott, a különböző országok sörfőzdéit látogatta sorra, gyűjtötte a tapasztalatokat. Megfordult a müncheni Spatenben is, ahonnét 1846-ban hazacsempészett egy élesztőtenyészetet, amivel otthon egy bajor típusú sört kezdett el főzni, melynek a „Müncheni” nevet adta.

A sör kedvező fogadtatásra talált a sörkedvelő dánok köreiben, így lehetősége nyílt arra, hogy a család egy új gyárat alapítson. Az új főzde Jacobsen 1842-ben született, Carl nevű fiáról kapta a nevét, a dán „berg” – hegy – szó hozzátoldásával. A Carlsberg sörgyárban 1847. november 10-én főzték az első sört. Innét kezdve nem volt megállás, az eladások egyre növekedtek.

Jacobsen azonban nem ült a babérjain, hanem 1875-ben tudományos laboratóriumot alapított, ahol Dánia legjobb kutatóit alkalmazta. Így került a Carlsberg laboratóriumába Emil Hansen, aki Louis Pasteur nyomdokain haladva elkülönítette az első tiszta sörélesztő-kultúrát, melyet „saccharomyces carlsbergensis”-nek neveztek el. Ebből a törzsből aztán ingyen adtak a világ többi sörgyárának is.

J. C. 1876-ban létrehozott Carlsberg-alapítványa folyamatosan támogata a tudományos kutatásokat. Így 1909-ben Søren Sørensen dán kémikus doktor, is a Carlsberg támogatásával teremti meg a pH-skálát. Vagy érdekességként említhetjük, hogy Niels Bohr amikor 1922-ben megnyerte a Nobel-díjat, a Carlsberg egy házzal ajándékozta meg a sörgyár mellett. Az épületet közvetlen vezeték kötötte össze a sörgyárral, így a tudós élete végéig ingyen élvezhette a Carlsberg sörét.

A Carlsber Alapítvány mind a mai napig odaadó támogatója a tudomány mellett a művészeteknek is. Így a városra hagyott műgyűjteménye nélkül nem valószínű, hogy megnyílhatott volna a Glyptotek szépművészeti múzeum, de az alapítvány olyan neves művészeket is támogatott, mint Picasso, Gauguin, Monet, Giacometti vagy Henry Moore.

 

Képünkön a Carlsberg sörgyár híres elefántos kapuja, melyről ITT írtunk.Twitter megosztás Google+ megosztás