A cseh falusi kocsmák jövője

2022. május 17. kedd
A cseh sör jónéhány cseh városban turistamágnes, viszont a falusi kocsmák tizenkét százaléka zárt be az elmúlt években.

A nagy kérdés, hogy azokon az ötezer lakos alatti településeken, ahol az elmúlt három évben közel ezer kocsma zárt be, van-e megoldás, hogy visszatérjen az élet a kocsmákba, melyekből gyakorlatilag elfogytak a helyi vendégek, turisták pedig elvétve vetődnek a legtöbb cseh faluba. Ha mértékében nem is ekkora a bezárások aránya, de a húszezer lakos alatti kisvárosokban is jócskán találunk bezárt kocsmákat.

Az okok között ott van, hogy a kis települések vendéglátóhelyeit érintették leginkább a dohányzási tilalom bevezetése, az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek kötelezővé tétele és a koronavírus járvánnyal járó korlátozások. Az ezzel együtt járó áremelésekere a vendégek többsége erre azzal reagált, hogy otton, a garázsban, vagy a kertben ült össze barátaival sörözni.

A Plzeňský Prazdroj már 2017-ben elindított egy programot a falusi kocsmáknak a támogatására, feltéve, hogy szerződésben vállalják, hogy csak a cég söreit árusítják a továbbiakban. A programhoz már csaknem kilencszáz kocsma csatlakozott. Az anyagi támogatás, a kocsmai berendezés felújítása mellett marketing tanácsadással is támogatják a vállalkozásokat és segítséget nyújtanak különféle rendezvények, sörfesztiválok, koncertek szervezéséhez.

Nagy kérdés azonban, hogy az ilyen egyszeri vendégcsalogató események elegendők-e, hogy az egyszeri látogatókból törzsvendégek váljanak. A reményt táplálja, hogy a programban való részvételüknek köszönhetően a csatlakozott vendéglátóhelyek tavaly átlagosan nyolc százalékkal növelték söreladásaikat. Mindez azonban nem jelent hosszútávú biztosítékot, hiszen ezt a növekedést a járványtól leginkább sújtott 2020-hoz képest érték el.

 

Fotó: Bohdan Stocek

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás