A Cseh Sör Napja

Címkék: ünnepnap, cseh sör
2015. szeptember 29. kedd
A blog második írása a CSEH SÖR NAPJA alkalmából született. Javasoljuk nektek, hogy ma ti is ünnepeljetek néhány korsó finom cseh sörrel!

2013 óta szeptember 27. különleges nap a cseh sörivók életében: ekkor ünneplik meg a Cseh Sör Napját. Azért épp Vencel azaz Václav névnapját megelőző napon, mert Szent Vencel (907-929) – a cseh Přemysl uralkodóház tagja – a cseh sörfőzők védőszentje.A cseh fejedelem megtiszteltetést azzal vívta ki, hogy az értékes cseh komló kivitelét az országából, halálbüntetés terhe mellett tiltotta meg. Halála után szentté nyilvánították és évszázadok óta a csehek védőszentje. 2000 óta szeptember huszonnyolcadika a cseh államalapítás ünnepe is. 

A Cseh Sörszövetség két évvel ezelőtt az ünneppel hagyományt szeretett volna teremteni a nemzeti ital a sör számára. Igaz a sörfogyasztás az utóbbi években stagnál, de Vladimir Balach a szövetség vezetője szerint a fejenként 144 literrel így is könnyedén őrzik világelsőségüket. Az eseményre éttermek sokasága készül ínyencségekkel. Mint azt a beharangozó sajtótájékoztatón elmondták a cél, hogy bebizonyítsák, a sör nem csak a cseh gulyásokkal és a híres utopeneccel harmonizál, de finomságok egész sorának méltó kísérője.

 

#beerpress

 Twitter megosztás Google+ megosztás