A cseh sör ünnepe

2019. június 4. kedd
Június 19-23. között lesz a tizenkettedik Budapesti Cseh Sörfesztivált, de vajon ki emlékszik az elsőre?

A cseh sörök – kell-e mondanunk – mindig nagy népszerűségnek örvendtek itthon is. A minőség még a szocializmus évei alatt is kiváló volt. Szerencsére a KGST „segítségével” már a hetvenes, nyolcvanas években sem kellett a cseh sörről lemondanunk.

A cseh sörfesztivál gondolata a2008-as „Budapesti Tavaszi Fesztivál” alkalmából született, ahol a Cseh Köztársaság volt a díszvendég. Itt a cseh követség támogatásával rendeztek egy cseh sörbemutatót. A siker meggyőzte a szervezőket, hogy érdemes lenne egy igazi sörfesztivált is szervezni a cseh sörök barátai számára. Erre még 2008-ban a ma már legendás helyszínen, a pesti Városháza-parkban került sor, ahol a Budweiser, a Krusovice, Pilsner Urquell és a Staropramen mellett olyan sörgyárak sörei kerültek csapra, mint a nova-pakai, a nymburki, a vyskovi és a zateci.

Aztán a sörök száma szépen gyarapodott, de mai szemmel a választék egyszerű volt – megbízható cseh lágerek szép számban – a három majd négy napos eseményen. Ne feledjük, hogy ez volt az első tematikus sörfesztivál, megelőzve a Belga Sörfesztivált és a Főzdefesztet is. A siker minden előzetes várakozást felülmúlt és az utolsó itt rendezet fesztiválon már több mint harminc cseh sörfőzde képviseltette magát.

2015-ben azonban el kellett hagyni az addigi helyszínt – az önkormányzat korlátozta az ott megrendezhető „vásárok” számát – és a sörfesztivál a Szabadság térre költözött, ami váratlanul jó helyszínnek bizonyult, az ekkor már tizenkétnaposra nőtt sörünnep számára.

Maradás itt sem volt, hiszen a Szabadság térre 2016-ban már nem kaptak engedélyt a rendezők, akik végül a Hősök terére, a Műcsarnok Dózsa György úti oldalába – egy nem igazán alkalmas, beton placcra – költöztették a fesztivált. Nem is ez lett a legsikeresebb a sörfesztiválok sorában.

A X. Budapesti Sörfesztiváltól – 2017-től – kezdődően a Westend Tetőterasza a helyszín, melyet a központi fekvés és a rendelkezésre álló infrastruktúra igazán alkalmassá tesz erre. Ha idén az időjárás is kegyeibe fogadja a cseh sörök barátait, az ötnaposra kurtított fesztivál végre igazi sörünnep lehet. 

 Twitter megosztás Google+ megosztás