A cseh sörturizmus

2019. január 17. csütörtök
Vagyunk jó néhányan, akik élünk-halunk a jó cseh sörökért és akár többszáz kilométert is utazunk az autentikus cseh sörért.

A cseh sör rajongója elsősorban abban különbözik, mondjuk a német vagy belga sörök szerelmesétől, hogy előbb-utóbb rendszeresen utazásokat szervez barátaival, hogy a helyszínen győződjön meg a cseh sör minőségéről.

Szinte mindenki Prágával kezdi az ismerkedést. Előbb a klasszikusok – a Tigris, a Viziló, a Macska, az Ökör és a Medvebocs, hogy csak az állati jókat említsem – kerülnek sorra. Majd lassan tágul a kör a külvárosok felé is.

Lenne egy fogadásom! Szerintem nincs olyan söröző Prágában, ahol ne járt volna még magyar sörturista. Aki ült már a cseh sör barátainak társaságában, tapasztalhatta hogy csak úgy repkednek az ismert és ismeretlen prágai kocsmák nevei baráti sörözések során.

Az igazi rajongó aztán egyre másra vesz fel a úticélok közé újabb és újabb cseh városokat Karlovy Vary-tól Humpolecen és Liberecen át Jihlaváig. A kocsmajárás „vidéken” is a program központi eleme.

Az igazi sörturista mindenütt kerüli a turistacsapdákat, a lehúzós helyeket. Előszeretettel keresi azokat vendéglőket ahova nem járnak külföldiek, ahol a helyiek áztatják bagólesőjüket – lehetőleg a helyi sörkülönlegességbe.

Nehéz eldönteni, hogy a sörturista mit szeret jobban Csehországban. A cseh sört vagy a cseh kocsmák utánozhatatlan feelingjét. A cseh sör minősége – még ha mostanában egyre gyakrabban akadnak is gyengébb próbálkozások – fényévnyivel jár a magyar nagyüzemi sörök előtt és akkor még nem említettük a cseh kisüzemeket, melyek száma robbanásszerűen nőtt az utóbbi időben.

Mivel itthon is szép választék kapható cseh sörökből, e sorok írója inkább a cseh kocsmai hangulatot tartja a fő vonzerőnek, különösen azért, mert mintha jobban szeretnék a tradíciókat a cseheknél és kocsmáikat még nem érte el a modernizáció lendülete.

 

Fotó: Hetényi Norbert  Twitter megosztás Google+ megosztás