A hetedik cseh magad légy!

2019. március 31. vasárnap
Ha minden igaz a Magyarországon a sörfogyasztás körülbelül tíz százalékát a cseh import sörök jelentik.

A feltételes mód azért indokolt, mert biztosat senki nem tud. Amit biztosan tudunk az az, hogy a Magyar Sörgyártók Szövetségének jelentése szerint a öt legnagyobb piaci szereplő – a Borsodi Sörgyár, a Dreher Sörgyárak, a Heineken Hungária és a Carlsberg Hungary valamint a Pécsi Sörfőzde – tavaly együttesen 698 ezer hektoliter sört importált. (Ebben a mennyiségben nincs benne a kisebb importőrök által behozott – igaz nagyságrendileg kisebb – mennyiség.)

A négy legnagyobb szereplő viszont a legtöbb sört egyértelműen Csehországból hozza be. A borsodiak – a saját főzés mellett – a Staroprament, a kőbányaiak a Pilsner Urquellt, a soproniak a Krusovicét, míg a Magyarországon gyártókapacitással nem rendelkező Carlsberg a Budejovicky Budvart importálják. (Tudomásunk szerint a Pécsi Sörfőzde nem importál sört.) Ezen kívül a „nagyok” importja más országokból elenyésző.

Ha 698 ezer hektoliterhez még hozzászámoljuk az itthon főzött „cseh származású” söröket azaz a Velkopopovický Kozelt és a Staroprament is, akkor a „cseh” sörök mennyisége meghaladhatja az egymillió hektolitert is. Ez pedig az jelenti, hogy – képletesen szólva – minden hetedik palack itthon értékesített sör, valamilyen módon köthető Csehországhoz.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás