Állati sörök – A holló

Címkék: állati, holló
2018. június 26. kedd
Meglepő módon igen szép számban találhatunk a hollóról elnevezett sörfőzdéket vagy hollóra keresztelt söröket világszerte.

Ennek talán magyarázata, hogy a holló számtalan szimbolikus jelentéssel bír, de több legenda is fűződik hozzá. Ilyen az anyja levelét – a rabságban sínylődő – Hunyadi Mátyásnak vivő  holló. Ezt a legendát Arany János versbe is foglalta, ennek emlékezetes sorai: „Ki kopog?/Mi kopog?/Egy fekete holló!”

Az amerikai Edgar Allan Poe leghíresebb verse a Holló azaz angolul The Raven már inkább a misztériummal hozható kapcsolatba, mely szerint a holló a mi világunk és a túlvilág között közvetít: „Átkos, ős, vad, furcsa Hollóm titka mily bús nyitra jár,/Mért károgja: Soha már!”– olvashatjuk a versben, mely a költő számára végre meghozta az elismerést és a hírnevet. Poe igen szoros kapcsolatot ápolt a világ titokzatos dolgaival és a különféle tudatmódosító szerekkel. Gyanítható, hogy korai halálában a részegeskedés is jelentős szerepet játszott. Igaz, mind a mai napig nem tudunk bizonyosságot halálának az okáról.

Nyilván nem véletlen, hogy a hollóról elnevezett leghíresebb sörfőzde, Poe életének fontos színhelyén, Baltimore-ban működik. Az 1998-ban alapított sörfőzde Poe tiszteletére vette fel a „The Raven” nevet és kínál hat különböző sörfajtát. A tulajdonosok európai gyökereit mutatja, hogy amerikai kézműves sörfőzdéhez képest szokatlanul, a kínálat többsége nem ale, hanem láger.  

A plzeňi Pivovar Raven egyike a legnépszerűbb cseh új hullámos sörfőzdéknek. A 2015-ben alapított sörfőzde évi ötezer hektoliteres mennyiségével már a tekintélyesebb méretű kisüzemek közé tartozik. Ahogy egy kraft főzdéhez illik elsősorban felsőerjesztésű söröket főznek, de egy tizenegyes Keller Pils is megtalálható a tizennégy darabos szortimentben, ami mellett még mintegy húsz(!) alkalmi vagy idény sört is lefőztek az elmúlt években.

Ha már említettük Arany János versét, ne feledkezzünk meg az eddig egyetlen magyar Holló sörről sem. A dombóvári Kissler markánsan keserű, csokoládés, kávés ízvilágú, pasztőrözetlen barna söre a régebbi alapítású hazai kézműves sörfőzdékre jellemző hagyományos alsóerjesztéssel készül.Twitter megosztás Google+ megosztás