A kocsma a cseh kultúra része

Címkék: Náchod, Primátor, APA
2021. június 7. hétfő
Srácok, menjetek sörözni! A cseh kocsma nem az ivásról, hanem a kultúráról szól – mondja a Petr Kaluža sörfőzde igazgató.

A cseh kocsma nem csak az ivásról szól, hanem a találkozásról is. A Primátor sörfőzde vezetője szerint  az emberek a koronavírus-válság után gyakrabban mennek majd sörözni, mint korábban. A forgalom élénkítését a Náchod-i sörfőzde két új különlegességet segíti elő, ezzel is bővítve, az eddig is meglehetősen széles szortimentet. Rövidesen megjelenik a piacon a Primátor APA  – azaz egy american pale ale – és egy egzotikus gyümölcsös radlert, amelyet a yuzu nevű japán citrommal tesznek igazán frissítővé.

Petr Kaluža szerinte a kocsma a cseh kultúra része. Azokban a falvakban, ahol csak egy kocsma van, ez a közösség szimbóluma. Mondhatnánk, hogy a kocsma védelme, a közösségi tér védelme. A sörivók szeretnek társaságban inni. Szerencsére ismét megnyílnak a sörözők és nem kell otthon a négy fal között, vagy éppen a Skypon sörözni.

A bezárásokkal terhelt járványidőszak után nem csak a sörbarátok, de a  sörfőzdék és a kocsmák alig várják az elkövetkező nyarat. Ez a legerősebb évszak a sörfőzdék életében, és mindenki őszintén reméli, hogy a sok hónapos le- és bezártság után ismét megelevenedik a cseh kocsmakultúra és felpezsdül az élet a sörözőkben.

A Primátor APA egy felső erjesztésű, könnyű és nagyon iható sör. Abban, hogy igazi nyári sláger lehessen a komlónak nagy szerepe van: a Primátor sörfőzői ötféle komlóval dolgoztak. Nemcsak a hagyományos cseh komlók kerültek a sörbe, de főzéséhez használtak amerikai és angol komlókat is.

– Ez a sör elsősorban az egyedi komló által keltett ízekről és aromákról szól, gazdag ízei sokáig megmaradnak a korty végén. Nagyon jó a gyors szomjoltáshoz, ideális például egy kerékpáros kiránduláshoz. Ugyanakkor a komlóvonal annyira változatos és teherbíró, hogy el tudom képzelni, hogy az egész estére ezt a sört válassza – ajánlotta mindenkinek a Primátor APA-t Petr Kaluža.Twitter megosztás Google+ megosztás