A kolostortól a craftig

2021. október 5. kedd
Az egyik legrégebbi németországi sörfőzde az aldersbachi, ahol 1268-ban a ciszterci kolostorban szerzetesek kezdték el a sörfőzést.

Az aldersbachi kolostort, nem messze Passautól, 1120-ban az ágoston rendiek alapították, de 1146-ban a ciszterciekhez került. Meglepő módon a barátok csak 1268-ban kezdtek el sört főzni, pedig a sörfőzés jelentős jövedelmet biztosított a kolostoroknak.

A bajor szekularizáció Aldersbachot sem kímélte 1803-ban a kolostort felszámolták, vagyonát állami tulajdonba adták, majd az épületeket 1804-ben elárverezték. 1811-ben az Aretin család szerezte meg az ingatlant.

A sörfőzde azóta is folyamatosan főzi jobbnál jobb söreit. A tulajdonos továbbra is, immár több mint kétszáz éve, az Aretin család, 2018-ban már a fennállásának hétszázötvenedik évfordulóját ünnepelhette.

Az évi százezer hektoliteres sörfőzde elsősorban a bajor specialitásokat kínál, mint a világos Helles, a barna Dunkel és az errefelé elmaradhatatlan búzasörök. Újabban azonban már főznek craft söröket is. Egyelőre India Pale Ale, Stout, Weizenbock, Barley Wine és Porter a kínálat.Twitter megosztás Google+ megosztás