A legjobb cseh búza

2019. június 15. szombat
A csehek az utóbbi évtizedekben kezdtek el búzasört főzni, elsők közt a brünni Pegas és a prágai Pivovarsky Dum.

Immár elég sok csehországi sörfőzde főz búzasört, így aztán elérkezett az ideje, hogy egy szakértőkből és laikusokból álló zsűri, egymástól függetlenül minősítsen egy tucatnyit a cseh búzasörök közül. A sörök kiválasztása úgy történt, hogy a vaktesztre egyforma számban hat nagyüzemi és hat kissörfőzde söre kerüljön. Ezúttal a német világos búzasörök kerültek a kóstoló pohárba.

Az eredmény meglepően alakult, ha az utóbbi idők tendenciáját vesszük figyelembe, hiszen a nagyobb üzemek köröket vertek a kicsikre. A szakértői zsűrinél az első négy – Primátor, Cerna Hora, Krušovice, Lobkovicz – mind nagyobbacska főzde, a legjobbnak ítélt kisüzemi búzasör a Clock lett. A laikus – azaz nem hivatalos sörítész – zsűrinél, bár a nevek nem azonosak, de az első ötbe, a Cerna Hora, Litovel, Lobkowicz, Primátor mellé, ugyancsak egy kisüzem, a Krušnohor búzasöre került.

– A búzasör fő jellemzői a főerjedés során keletkeznek. Ha nem tökéletes az erjesztésvezetés, azonnal megmutatkoznak a fals ízek és mivel a búzasör kevésbé komlózott, az intenzív komlózással nem lehet elrejteni a hibákat – vélekedett Petr Kaluža, az egyik győztes, a Primátor sörgyár sörmestere.

Ezt a véleményét támassza alá Pavel Borowiec, a Pivo, Bier & Ale főszekesztője is, aki szerint az élesztő a búza sör sikerének kulcsa. Nem csak az, amit a sörgyár választ, hanem az is, hogy hogyan használja a főzés során. A szakértők szerint ez nem véletlen. A Primátor, a Černá Hora, a Krušovice vagy a Lobkowitz sörfőzdék hosszú ideje tapasztak a búzasör főzésében és ez az a gyakorlat, amely döntő fontosságú a Weizen esetében, amely nem bocsát meg semmilyen technológiai hibát.

Íme a végeredmény:

A szakértő zsűri szerint

 1. Primátor
 2. Cerna Horá
 3. Krušovice
 4. Lobkowicz
 5. Clock
 6. Kamenice
 7. Permon
 8. Litovel
 9. Krušnohor
 10. Cobolis
 11. Herold
 12. Pivovarský Dům

A laikus zsűri szerint:

 1. Cerna Horá
 2. Litovel
 3. Krušnohor
 4. Lobkovicz
 5. Primátor
 6. Permon
 7. Cobolis
 8. Pivovarský Dům
 9. Kamenice
 10. Krušovice
 11. Clock
 12. Herold

 Twitter megosztás Google+ megosztás