A legnagyobb sörgyártók

2019. június 26. szerda
A hazai piac négy főszereplője – az Asahi, a Heineken, a Molson Coors és a Carlsberg – a világ legnagyobb sörgyártói között.

Ha egy európai országban betérünk egy sörözőben körülbelül ötven százalék az esélye, hogy olyan sört fogunk kapni, amely a világ legnagyobb sörgyártóinak valamelyik gyárából származik és ez akkor is megeshet, a kikért sör kézműves.

A sör jelenleg a legnagyobb mennyiségben és a leggyakrabban fogyasztott alkoholtartalmú ital. A globális sörpiac virágzik, a világ legnagyobb sörgyártói továbbra is dominálnak a piacon és keményen őrzik a megszerzett pozíciójukat. Az alábbi cég-csoportok együtt több száz ismert sörmárkával rendelkeznek a világ minden tájáról.

1. Anheuser-Busch InBev

Annak ellenére, hogy a cég amikor felvásárolta a SAB-Millert, meg kellett váljon közép-európai sörfőzdéitől a világ sörtermelésének mintegy felét tudhatja magáénak. Legismertebb brandjei: az amerikai Budweiser, a brazil Brahma, a belga Jupelier és Leffe, a német Beck's valamint a mexikói Corona.

2. Heineken

Az 1864-ben alapított vállalat több mint százötven országban több mint százhatvan sörfőzde tulajdonosa, az Egyesült Államokban a piacvezető import sör. A cég nevezetes márkái többek között az Amstel, a Desperados, a Sol, az Affligem, a Tiger, a Tecate, a Red Stripe a Zywiec, és a Krusovice..

3. China Resources

Tartjuk magunkat a sorrendhez, ezért egy itthon ismeretlen gyártó, a hongkongi székhelyű China Resources következik. Legértékesebb márkája a „Snow”,  amely a kínai sörpiac mintegy ötödét adja. China Resources sörportfóliója máshol nem ismert, viszont Kínában huszonöt tartományában mintegy száz sörfőzdét üzemeltet.

4. Carlsberg

Az 1847-ben alapított Carlsberg a kilencvenes évek óta folyamatosan nyereséges és ezzel párhuzamosan vásárol fel különböző sörmárkákat. Így a Carlsberghez trtozik már a legnagyobb dán konkurens a Tuborg, de övék a leghíresebb francia márka a Kronenbourg is. A vállalatcsoport jelenleg száznegyven márkát tart fenn világszerte.

5. Molson Coors

A második legnagyobb sörös cég az Egyesült Államokban, de erősek a pozíciói az Egyesült Királyságban is. Az utóbbi években átalakuló piacon a Molson Coors Európában elsősorban a cseh Staropramennel erősített, de ehhez a csoporthoz tartozik a Borsodi Sörgyár, a szerb Jelen, a horvát Ožujsko is.

6. Tsingtao 

Tsingtao Beer, Kína egyik legrégebbi sörgyártója, óriási népszerűségnek örvend világszerte, és világszerte sikeresen létrehozta a „high-end” kínai sörmárkát. A sörgyár száztizenöt éves múltra tekint vissza, és több mint száz országban értékesíti termékeit.

7. Asahi

Az Osaka sörgyáraként 1889-ben alapított Asahi a Super Dry termékekkel tettek szert nemzetközi hírnévre. Az igazi nagy lépést a Pilsner Urquell megvásárlásával tették, rögtön két helyet ugorva előre a ranglistán. A cégcsoporthoz tartozik többek közt a Dreher, a lengyel Tyskie, a román Ursus és a szlovák Šariš is.

 

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás