A lejárt idő nyomában

2022. november 2. szerda
A sör nem romlik meg, egy sötét, hűvös pincében akár évekig is várja a feltámadást, de az újjászületés nem mindig öröm.

A sörfőzők jóvoltából a söröspalackokon, a sörösdobozokon is fel van tüntetve egy dátum. Ez leggyakrabban azt az időpontot jelzi, amíg a gyártó garantálja, hogy a sör, megfelelő tárolás mellett, megőrzi a minőségét. Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy ezután az időpont után a sör már romlott, csupán azt, hogy a sörfőzde szerint meddig őrzi meg a minőségét.

A lejárt szavatosságú sör fogyasztása, amíg jelei nem tapasztalhatok, nem veszélyes. A minőségromlás ugyanis gyakran észrevehetetlen. Viszont ha már vannak külső jelei – zavarosság, rossz szag, kellemetlen ízek – semmiképpen nem ajánlott meginni. Betegek nem lennénk tőle, csak elég komoly elszántság szükséges, egy ilyen romlott sör elfogyasztásához.

Persze arra sem vehetünk mérget, hogy a sör a jelzett időpont előtt nem romlik meg. .Ennek számtalan oka lehet, így a palackos sör esetében az UV-sugárzás, vagy, hogy a kupak nem zár tökéletesen. Ezeket a hibákat a dobozos sör kiküszöböli, de még van bőven ellensége a sör frissességének. Ilyen a hőmérséklet, hiszen, a szobahőmérsékleten, vagy melegebb helyen tárolt sör hő hatására a sör gyorsabban megromlik, mintha hűtve, vagy hűvös pincében tárolnák. 

Ugyanaz a sör, ami 30℃-on három nap alatt romlik meg, szobahőmérsékleten 30 napig, 3℃-on pedig akár 300 napig is kibírja minőségromlás nélkül. Szóval érdemes a sört, még akkor is hűtőben tárolni, ha fogyasztását nem a távoli jövőben képzeljük el. Arról nem is beszélve, hogy a sörök fogyasztási hőmérséklete is igényli hogy hűtőben, vagy hűvös helyen tartsuk.

A lejárat szempontjából kulcskérdés természetesen a sör típusa. Mert egy könnyű világos sör hamarabb romlik meg, mint egy magas alkoholtartalmú Imperial Stout. Sőt! Manapság már az sem ritka, hogy egy craft sör – a legjobb borokhoz hasonlóan – az idő múlásával nem hogy megromlik, hanem kifejezetten kikerekednek, kiteljesednek az ízei.

A hétköznapokra azt tanácsoljuk, hogy mivel a legtöbbet vásárolt sörök lejáratát a gyártástól általában három hónaptól kilenc hónap között határozzák meg, lehetőleg olyan sört vásároljanak, aminek még  egy-két hónap hátra van a szavatossági idejéből. Megnyugtatásul azért elmondjuk, hogy megfelelő tárolás esetén elvárható, hogy a sör az üvegen feltüntetett dátumtól számítva még legalább négy-öt hónapig jó legyen. 

 

Fotó: Jose F. MorenoTwitter megosztás Google+ megosztás