A mostoha APA

2018. szeptember 29. szombat
APA – a mozaik szó az American Pale Ale kezdőbetűiből áll össze és a kisüzemek jellegzetes sörtípusa, hasonlóan nagyobbra nőtt testvéréhez az IPA-hoz.

A Pécsi Sörfőzde valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva manapság kisüzemnek számít. Legalább is adózási szempontből. És ha már kisüzem – bár tudjuk nem az, hiszen az összes hazai kisüzem nem főz összesen kétszázezer hektolitert – nekiláttak az emblematikus APA gyártásának.

Sajnos az eredmény bennünket nem győzött meg, hogy érdemes volt. Lehet, hogy a sörivók sokasága fog örvendezni, ennek a sörnek, mely ahogy a költő mondja csak halovány mása az igazinak..Aki kóstolta már akár az archetípusnak számító, hat százalékos alkoholtartalmú, Anchor APA-t, vagy akár az 1981-óta főzött Sierra Nevada Pale Ale-t, tudja miról beszélünk. Az american pale ale-re karakteres komlóíz jellemző, és bár legtöbbször a komló adja a sör jellegzetes – gyakran citrusos – karakterét, azt mindig „kordában tartja" a változó intenzitású malátásság.

A Pécsi APA esetében ezzel szemben semmi nincs ami „kordába” tartaná a látszólag teljesen ad hoc jelleggel adagolt komlók citrusos, komlós keserűségét és különösen nem fedezhető fel a malátás karakter. Hiába a nyíltkádas erjesztés és a hétféle komló, ez a sör bántó módon őrzi a nagyüzemekre annyira jellemző egysíkúságot. Azaz, nem az ízek változatossága jut valamiféle egyensúlyba, hanem az első kortytól a lecsengés utolsó pillanatáig, ugyanaz az ízvilág jellemzi a sört. 

A pécsiek ennek ellenére meg vannak elégedve magukkal, hiszen mint az a sajtóanyagból is kederül, úgy érzik, sikerült olyan termékkel előrukkolni, „amellyel igyekeznek megtalálni a bevállalós aromatika és a közízlés metszetét. Ez egy kissé rizikós feladat volt, de az elkészült sörrel kapcsolatos visszajelzések alapján már úgy gondolják, sikerült eltalálni a helyes irányt."

Szerintünk viszont nem, és javasoljuk mindenkinek, aki kíváncsi egy igazi APA-ra, hogy kóstolja meg egy egy igazi kisüzem APA-ját!Twitter megosztás Google+ megosztás