A német új hullám

2018. december 4. kedd
A németek egyre kevesebb sört gyártanak és a fogyasztás is folyamatosan csökken, de – köszönhetően a német craftnak – sörfőzdéik száma ismét növekszik.

A sörfőzdék számát tekintve mindig is Európa éllovasai voltak a németek annak ellenére, hogy 1990. után a főzdék száma folyamatosan csökkent. A trend azonban az utóbbi években megfordult és 2017-ben a sörfőzdék száma meghaladta az ezernégyszázat és az ottani Sörszövetség vélekedése szerint 2020-ra ez a szám ezerötszáz fölé fog emelkedni. A sörfőzdék nagy száma miatt a nagy multinacionális cégek sem tudták bekebelezni a német sörpiacot. és Németországban, különösen Bajorországban, a kis és közepes méretű sörfőzdék továbbra is jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek.

A németek sokáig nem kértek az új trendből. Részben mivel így is sörök sokaságát mondhatták magukénak a baktól a gosén át a kölschig vagy a hatvanas évek óta újrafőzött búzasörökig. Másrészt viszont a fogyasztók is – legalább is úgy tűnt – ragaszkodnak a hagyományos német választékhoz és a már régóta nem kötelező érvényű Reinheitsgebot (Tisztasági Törvény) előírásaihoz. A nemzetközi kézműves mozgalom kellett ahhoz, hogy a német sörfőzők is tudomásul vegyék, az elsősorban a fiatalok részéről megnyilvánuló, igényeket. Ennek köszönhetően, számtalan új sörtípus jelent meg Németországban és felfedeztek egy sor, már-már feledésbe merült sört is. A 21. században megszületett a német craft.

A sok újonnan indult sörfőzde mellett a kisebb tradicionális sörfőzdék is elkezdtek felsőerjesztésű söröket is főzni, de nagyobb sörgyárak is bátrabban bővítik szortimentjüket.  A szűretlen sörök divatját már a búzasörök visszahozták, de az IPA mellett olyan típusok is megjelentek a palettán, mint a hordóban érlet ale-ek, a stout, a sour vagy a különféle ízesített sörök. A legnépszerűbb továbbra is a pils, de a német craft egyre nagyobb piaci szegmenst mondhat magáénak, a fogyasztó pedig egyre szélesebb kínálatból válogathat.

camba.jpg

Tény, hogy a német sörfőzőket késve érintette meg a sörforradalom szele, de tempósan igyekeznek behozni a lemaradásukat. A német craft mozgalom egyik központi figurája Markus Lohner, aki egy söripari kutatási és kísérleti intézményt vezetett. Cége a BrauKon 2003 óta működik és Lohner vezetésével egy huszonöt fős csapat – sörfőzők és mérnökök – építenek sörfőző rendszereket kis- és középvállalkozások számára.

Hogy garantálják, hogy eszközeik alkalmasak kiváló minőségű sör főzésre folyamatát 2008-ban megalapították a „Camba Bavaria” sörcsaládot, melyet Trautlachingban saját, mindössze 10 hektoliteres főzőházukban kezdték el főzni. Mindig is előszeretettel főztek – Németországban akkor még – szokatlan sörtípusokat és használtak különleges ízesítéseket. A siker nem maradt el, Lohner 2014-ben Németországban elnyerte az „Év Craft Sörfőzője” díjat.

A Trautlachingi sörfőzde elképesztő szortimentet hozott össze: főztek sört mangóval, maracujával, különféle ale-ket, a klasszikus német búzasört és új-zélandi komlós „Nelson Weisse Hopfen”-t – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Csúcssörük a kilenc hónapig whiskys tölgyfahordóban érlelt Camba Oak Aged.

A növekvő kereslet kezelése érdekében a Camba/BrauKon Gundelfingenben megnyitotta második főzdéjét a 20 hektoliteres főzőházú „Camba Old Factory”-t. Itt bérbe adják a berendezéseket azoknak a gerillafőzőknek, akik nem rendelkeznek saját főzdével, akik így lehetőséget kapnak, hogy nagyban is megvalósítsák álmaikat. A Camba/BrauKon legújabb üzemét a bajor Seeon városában, az első főzdétől mindössze négy kilométerre Truchtlaching mellett helyezte üzembe. A koncepció itt is változatlan: izgalmas sörök készüljenek az immár 40 hektoliteres főzőházban saját receptek és a gerillafőzők ötletei alapján.

Ha kíváncsi, a Camba sörökre, most Pesten az Erkel utcában, Doktor Blažej sörözőjében jó néhányat megkóstolhat közülük.Twitter megosztás Google+ megosztás