A nyitás elé

2021. április 16. péntek
Egy sörös blog nyivánvalóan a nyitás mellett kell, hogy kampányoljon és nyilván örömét fejezi ki, hogy rövidesen kinyithatnak a teraszok.

Nyilván lesznek szabályai a kocsmalátogatásnak, az viszont egyértelműnek látszik, hogy a maszkviselet csak a személyzetre lesz érvényes és persze a kocsma előtti utcán, azaz közterületen sétálókra. Amikor ezeket a sorolat írom ezen kívül semmi nem világos. Például. hogy lesz-e valamilyen távolsági szabály, vagy, hányan ülhetnek egy asztalnál, vagy fordítva hány négyzetméter jusson egy vendégre.

Nyilván még számtalan apróság felmerül, de ezekre ha a rendelet megjelenik a Magyar Közlönyben, nyilván választ kapunk. A szabályok lazításáról persze megoszlanak a vélemények,  Az aggályok persze elsősorban járványügyiek. Egyrészt a teraszokon – azaz a szabad levegőn – jóval kevésbé terjed a virus, mint zárt helyeken, ugyanakkor viszont megnő a közlekedők száma, ami a kocsmába tartók és hazafelé igyekvők kontakjait fogja növelni a tömegközlekedési eszközökön.

Másrészt a kétszer oltottak – az elvileg védettek – száma a nyitásra nem fogja elérni még a kétmilliót sem. Sokan valószínüleg magukat és családjukat féltve – részben emiatt is – inkább lemondanak a csapolt sör gyönyörűségeiről és otthon isznak továbbra is. Ugyancsak nem lehetnek kevesen, akik a vendéglátóiparban dolgozókhoz hasonlóan, munka nélkül maradtak, felélték tartalékaikat, valószínűleg velünk se koccinhatunk a kocsmában jövő héten.

A vendéglátó szakma látványos összeomlása tragédia. Tragédia annak a többszázezer embernek, akik a befektetésüket látják elúszni, akik a megélhetésüket és a munkájukat vesztették el. Arra, hogy hányan „húzták le a rolót” véglegesen még nincsenek számaink, de ők már biztiosan nem fognak kinyitni, ahogy azok sem, akik nem tudnak teraszt varázsolni üzletük elé.

Ugyanakkor sokan lesznek, akik adottságaik miatt nem tudják nyereségesen működtetni a helyet, vagy éppenséggel nem tudnak felkészülni a jövő heti nyitásra. Ahogy az sem biztos, hogy gyakorlott személyzetet is tudnak szerződtetni, hiszen az elbocsájtott alkalmazottak közül sokan találtak más munkát és nem biztos, hogy azt most otthagyják a vendéglátás kedvéért, amit ha a járvány újabb hulláma is elér hozzánk, ismét bezárathatnak.

Így aztán kétségek között, de izgatottan várjuk a nyitást, mert sokan vagyunk, akiknek mindennapi program egy korsó sör hazafelé a törzskocsmában, vagy a hétvégi lazulás a haverokkal, néhány sör mellett. Szorítsunk, hogy jól sikerüljön!Twitter megosztás Google+ megosztás