A repülés mámora

2020. március 1. vasárnap
Kicsit későn érkezett meg a sörforradalom Németországba, ahol a kétezres évekig jól megvoltak a tradicionális söreikkel.

A kilencvenes évek elején, a kétszáz nagyobb sörgyár mellett, több mint ezer kis sörfőzde is működött Németországban. Szóval mondhatjuk mindig is volt miből válogatni. Még akkor is, ha néhány tradicionális típus – kölsch, alt, gose, stb. – és a búzasörök kivételével túlnyomó részt alsóerjesztésű söröket főztek a német sörfőzők.

2013-ig úgy tűnt a sörfőzde alapítási láz nem érinti meg Németországot, ahol addig évente hat-hét újhullámos sörfőzde jelent meg a piacon, de az események hirtelen felgyorsultak, és 2013-2017 között százötven craft-üzem kezdte meg a működését az országban. A folyamat azóta lelassult, de 2019 végén így is ezötszáznyegyvenkét sörfőzdét tartottak nyilván az országban.

A kis német főzdék termékei csak ritkán jutnak el a magyar fogyasztóhoz, ezért örömmel ajánljuk figyelmükbe a frankfurti Flügge Brauerei söreit, melyek az Újbuda Sörszaküzletben kaphatók.

A flügge több jelentéssel is bír a német nyelvben, de Dominik Pietsch és Joachim Amrhein sörfőzdealapítók a szárnypróbálgató, de már önállóan repülő madárra gondoltak a névválasztásnál, amit igazol, hogy valamennyi sörük címkéjén Pia Zölzer kölni művész madaras festményei jelennek meg.

A 2017-ben alapított a sörfőzde olyan sörökkel jelentkezett a német sörpiacon, melyek elhagyják a sörtisztasági törvény kereteit, dolgoznak vad élesztőkkel, gyümölccsel és extrém malátákkal egyaránt. A sörfőzde 2018-ban a Ratebeeren elnyerte Németország legjobb új sörfőzdéje címet.

Végül néhány különlegesség a kínálatból. Anni egy Pale Ale mely a Kveik norvég „farmélesztővel” és Callista, Cascade és Comet komlókkal készült. Frida névre egy málnás Imperial Stoutot kereszteltek, mely ugyancsak Kveik norvég élesztővel készül, a lágereléskor málna pürét adnak hozzá. Végül, de nem utolsósorban itt van Djup egy Brett IPA, aminek erjedését a Brettanomyces bruxellensis élesztővel indították be.

További Flügge sörök itt: https://brauerei-fluegge.de/produkte/

 

Fotó: Papliczky PéterTwitter megosztás Google+ megosztás