A sör legyen habos!

2018. október 20. szombat
A hab jelenléte a korsóban sok vitára ad okot, aminek tárgya leggyakrabban, hogy a hab arányát sokallják a sörön.

Van, aki szereti a sörhabot és akad olyan is, aki számára csak akadály abban, hogy hamar elérjen oda, ahol a pohárban már folyékony a sör. Pedig a hab nemcsak szép, de a minőség jele is egyben. Elsősorban jelzi, hogy az ital megfelelő mennyiségű széndioxidot tartalmaz-e. Megmutatja azt is, hogy a sörlé megfelelően alapanyagokból, jó arányokkal lett-e összeállítva.

A háborítatlan hordóban pihenő sörnek nincs habja. A sörsapkája csak a kitöltéskor keletkezik. Részben a levegő hatására, de főleg a sörben levő széndioxid miatt. A szénsav kifejezés használata félrevezető, hiszen nem sav, hanem gáz – széndioxid –, mely kitöltés után kis buborékok formájában kigyöngyözik és felemelkedik a sör felszínére és a szabad levegőbe távozna. A sör azonban olyan alkotórészeket tartalmaz, amelyek finom elasztikus hártyákat képezve buborékként veszik körül a gázt és ezek kötőereje megakadályozza, hogy a parányi léggömbök elrepüljenek.

Ezek a gázbuborékok alkotják a sör fehér sapkáját. A burkot alkotó anyagok közt a legfontosabbak a malátával a sörlébe kerülő fehérjebomlás termékei. Érdekesség, hogy a komlóléből a sörbe kerülő anyagok magukban nem képeznek elasztikus buborékokat, de „támogatják” a fehérjeanyagokat e „törekvésükben”. Komló nélkül nem létezne szép, hosszú életű hab. Ma már léteznek mesterséges habképző anyagok. Ilyenek a sörléhez adott fémsók, vagy a malátához adagolt akácgumi. A legszebb buborékokat ilyen anyagokkal hozzák létre. Ha csak szemünkkel szeretnénk a sörben gyönyörködni, nem is lenne semmi baj, de az ízlelőbimbókat nem lehet becsapni. Márpedig az adalékanyagok tönkreteszik az aromát.

A szép, egészséges sörhab másik ellensége a nemtörödöm kocsmáros, aki a sörfőző minden erőfeszítését tönkreteheti egy rossz csapolásal. A tisztaság alapkövetelméní, mert annak hiánya tönkreteheti a legtökéletesebb sört is. Hiba, ha a vezetékrendszerben nem megfelelő a nyomás, ha a rendszer nincs kellőképpen tisztán tartva, de épp ennyire fontos a tökéletesen tiszta söröspohár. Ha az nem tökéletesen tiszta, nem lett gondosan elmosogatva vagy kiöblítve, esetleg a csap felett tárolt söröspohárra, lecsapódott ételgőzök is kialakíthatnak egy vékony zsírréteget, ami tönkreteheti a habot. Épp ezért érdemes csapolás előtt tiszta vízzel elöbliteni, lehűteni és benedvesíteni a poharat.Twitter megosztás Google+ megosztás