A sör összeköt

2018. november 2. péntek
Alig néhány nap telt el a Cseh Sörök Barátai Facebook csoport találkozója óta, de bizonyos következtetéseket már most megfogalmazhatunk.

Mindenek előtt, azonban lássunk néhány, talán nem csak engem érdelő adatot. A társaságot 2013. április 14-én alapította Kovács Gábor Maláta és Munkácsi Zsolt (nemcsakpraga). 2018. november elsején 2840 tagja volt az egyesületnek, de ez a szám már ma tovább nőtt. A tagok egyhatoda azaz 16,6 százaléka nő. A tagok ötvenkét százaléka Budapesten él, A második helyen a székesfehérváriak, a harmadikon a szegediek vannak, de itt nagyon szoros a mezőny – Győr, Szombathely, Kecskemét, Debrecen, Pécs alig vannak lemaradva.

A korosztályok közül a legnagyobb számban a 35-44 év közöttiek vannak jelen a csoportban, de nem sokkal előzik meg a 45-54 közötti korosztályt. Az arány a hölgyeknél is hasonló. A fiatalok – azaz  25 év alattiak alacsony számát talán az magyarázza, hogy Prága és Csehország ma már nem annyira menő a fiatalok körében, mint a zok körében, akik már a bársonyos forradalom előtt is jártak Csehszlovákiában. 

Amikor a csoport ötlete megszületett, az első tíz tagot még az ismeretségi körből választottuk ki, de a cseh sör iránti rajongás hamar a csoport tagjai közés sodort egyre több olyan érdeklődőt, „aki  se ismerőse, se boldog őse” nem volt senkinek a társaságban. Amennyire tudom, néhányan már itt levelezve ismerkedtek meg másokal és születtek haverságok, közös sörözések.

A többség azonban csak a hozzászólásokból és bejegyzésekből ismeri a másikat. Ennek ellenére néhány üzenetváltás után, már úgy kommunikáltak egymással, mintha ezeréves barátok lettek volna. Hiába,nincs mit tenni, a jó cseh sör összeköt bennünket. Ez a baráti légkör vezetett bennünket az első találkozó megszervezésére. Bár önkritikusan beismerem: voltak hiányosságok a szervezésben.

Mégis úgy érzem érdemes volt, jót söröztünk – kár, hogy kaja nem volt! – és szemmel láthatólag sok új ismeretség is született a söröző asztalai mellett. Legközelebb – mert, hogy tervezzük már a következőt – reméljük még kevesebb hiba csúszik a szervezésbe.

A kritikákat szívesen fogadjuk, mert mivel mindennek ellenére sikeresnek értékeljük a találkozót, újabbak szervezését tervezzük. Természetesen szeretnénk vidékre is eljutni. Ehhez egy-egy városból a helyi cseh sörbarátok segítségét fogjuk kérni. Gondolkozunk rövid ismeretterjesztő, szórakoztató programok beiktatásán is, a következő találkozók megszervezésekor.

Várjuk tanácsaitokat, kritikáitokat, észrevételeiteket, javaslataitokat a csoport Facebook oldalán! Ugyanitt fogtok értesülni az Egyesületté alakulásról is. Van egy blogunk is: https://csehremekek.blogspot.com – ezt a blogot a ti írásaitoknak, fotóitoknak szánjuk, természetesen cseh sör témában. Ha van közlésre szánt írás, fotó, ne habozzatok – azt hagyjátok a sörre – hanem küldjétek el a malatakonyvek@gmail.com címre.

Köszönet mindenkinek, aki ott volt, és köszönet a legaktívabb októberi hozzászólóknak Hunyadi Zsófiának, Lobenwein Haraldnak, Nikl Gábornak, Hellenbach Ferencnek, Dunai Antalnak, Donát Gábornak, Sörös Teofilnak, Vétek Györgynek, Bölöny Józsefnek és végül, de nem utolsósorban Kűrtös Mártonak, akinek a rengeteg fotót köszönhetjük és én már egy csomó cseh sörrel jövök neki.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás