A sörromantika vége

2019. október 8. kedd
Elmúlt az az idő, amikor elegendő volt egy sör eladásához azt kommunikálni, hogy azt egy kis sörgyárban főzték.

– A tavalyi év a stabilizáció és a piac átrendeződésének az éve volt. Hét-nyolc sörfőzde is bezárt, elsősorban azért, mert az eredeti tulajdonos nyugdíjba vonult és nem talált valakit, aki folytatta volna a munkát – foglalja össze Jan Šuráň, a Cseh-Morva Sörgyártók Egyesületének az elnöke, a 2018-as fejleményeket.

Így olyan márkák is eltűntek el a térképről, mint a Bravůr z Loučná nad Desnou, a Brno Magistr és a Microbrewery Příšov. A lassulás okai egyértelműek. Az aranykor, amikor a városokban a sörivók a kézműves söröket preferálták mindenáron,elmúlt. El lehetett adni ezeket a söröket, annak ellenére, hogy bármennyi szeretettel készítették is őket, annyi hibájuk volt, hogy ma közvetlenül a csatornába kerülne, vagy legjobb esetben sörpárlat előállításához használnák.

A tavalyi évben harmincnyolc új sörfőzde kezdte meg működését Csehországban. Nem véletlen, hogy a piac egyre telítettebbé válik, annak ellenére, hogy a cseh fogyasztók megszokták, hogy megkérik a sörkülönlegességek árát. Prágai és brnoi sörözőkben akár nyolcvan koronát is elkérnek egy korsó sörért, így az üzleti lehetőség olyan vállalkozóknak is vonzó, akiknek semmiféle kapcsolata előzetesen nem volt a sörrel.

Az újgazdagok körében divat lett sörfőzdébe és hozzátartozó vendéglátóhelybe, jelentős összegeket fektetni, amihez uniós támogatási pénzeket is meg lehetett pályázni. Ahogyan a Délnyugati Regionális Operatív Program által támogatott projektek listája mutatja, a Český Rudolec Kastély Sörgyár tulajdonosai összesen 13,8 millió koronát kaptak. Az Ústí nad Labem Na Rychtě társaság tulajdonosai 25,7 millióra tettek szert, a Kroměříž-i Černý orel pedig 10,9 millió támogatást kapott.

 

 

A cikk az euro.cz oldalon megjelent írás szerkesztett változata.  Twitter megosztás Google+ megosztás