A Svijany csoda

2018. április 13. péntek
Húsz évvel ezelőtt Svijany regionális sörfőzdéje kis híján egy nagy globális sörgyártó kezébe került, ami egyenlő lett volna a sörfőzde bezárásával.

1998. április elején a sörfőzde akkori igazgatója és sörmestere Frantisek Horák sikeres tárgyalásokat folytatott, hogy az üzem ne kerüljön külföldi kézbe. Akkoriban már számos tapasztalat mutatta, hogy gyakran csak a piac megszerzése a külföldi befektetők célja, akik nem ritkán a felvásárlás után bezárják a sörfőzdét, hogy annak söreit a saját termékeikkel pótolják.

Szerencsére azonban Horák és a helyi lakosság segítségével megmentették a bezárás rémétől és így folytatódhattak a Svijany sörfőzés 1564-ig visszavezethető hagyományai. A vállalt feladat sem volt egyszerű, hiszen az akkor évi 42 ezer hektoliteres évi kapacitást, egy minden szempontból leamortizált sörfőzde produkálta.

A teljes rekonstrukció, mely érintette a sörgyári épületeket, a főzőházi berendezéseket, a hordó- és palackfejtő üzemet, lassan de biztosan javította a Svijany sör minőségét és ezzel párhuzamosan nőtt a termelés is. A megújulás annyira jól sikerült, hogy a huszadik évfordulóra, azaz 2018-ra sikerült a termelést az 1998-as tizenötszörösére emelni. Az évi 638 ezer hektoliterrel a Svijany a legnagyobb csehországi sörfőzdék közé emelkedett.

A sörgyár egyedüliként nemcsak megtartotta, de bővítette is nyitott erjesztőkádas kapacitását, mindeközben már az új trendeknek megfelelően beindította azt a sörtöltő sort, melyen mintegy ötmillió hektoliter Svijany sör kerül alumínium dobozba. És persze ne feledkezzünk meg a sörökről sem: jelenleg tizennégyféle sört főznek, egyértelműen a legjobb minőségben. Így aztán nyugodtan beszélhetünk csodáról, hiszen ezeket az elképesztő adatokat a Svijany egy olyan stagnáló sörpiacon produkálta, melyen fejlődése páratlan.Twitter megosztás Google+ megosztás