A szlávok söristene

2018. december 29. szombat
A szocialista években, sorra zártak be gyárakat, egyetlen új cseh sörgyár épült akkoriban. A nošovice üzem nevét Radegast istenről kapta.

A Radhošť  hegy népszerű célpontja a vallási zarándokoknak, hiszen valamikor régen, itt volt a helyszíne a Radegast isten tiszteletére rendezett szertartásoknak. A szláv mitológiában Radegast a vendégszeretet öreg istene, aki egy neki tulajdonított mondás szerint állította, hogy „nincs barátságosabb gesztus, mint a sör megosztása a látogatókkal". A legendák szerint gyakran élruhában vegyült el az emberek közé és nem hagyott ki egy esküvőt vagy temetést követő lakomát sem. Amikor elégedett volt a vendéglátással, megjutalmazta a házigazdát.

Így lett a háború, az éjszaka és a tűz mellett a sör szláv istene is. A kereszténység elterjedésével kultusza leáldozott, a különféle istenségek szerepét védőszentek vették át. Ma a Radegast imádatának legjelentősebb emléke a híres szobor, amely a Radhošť-hegyre néz. Kérdés persze, hogy valóban igazak-e a történelmi gyökerek, hiszen nincs meggyőző bizonyíték a morvaföldi Radegast kultúrájáról, csak a hagyomány és bizonyos jelzések, amelyek közvetve megerősítik ezt a lehetőséget. 

Nošovice, az egykor kicsiny észak-morvaországi falu 1970-óta a cseh söripar egyik fellegvára. Sörgyára eredetileg Radhošť néven forgalmazta söreit, csak később vette fel  Radegast isten nevét. 1988-ban már több mint egymillió hektoliter sört főztek a gyárban. Az évi kétmillió hektoliteres termelésen 1998-ban léptek túl. 1999-ben a Pilsner Urquell akkori tulajdonosa vásárolta meg a gyárat, mely most az Asahi csoporthoz tartozik. Régebben olykor felbukkantak a Radegast és Birell sörök a magyar piacon is, de itthon már régóta nem találkoztunk velük.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás