A vasutas ingyensöre

2016. április 29. péntek
Újabban a legtöbb cseh sörfőzde a megszokott tizesek és tizenkettesek mellett nekilátott tizenegyeseket is főzni.

A kétszázhatvan éves Velké Březno-i sörgyár szortimentje az idei évben egészült ki a tizenegyes sörrel. A klasszikus cseh kettőshöz – a tízeshez és a tizenketteshez – csatlakozott a Březňák 11°. Az Elba folyó parti település sörgyárában a legutóbbi sörpremierre néhány hónapja került sor, akkor a Märzen első főzetét mutatták be, nagy sikerrel. Így teljes a választék.

Velké Březno német neve Großpriesen  Utóbbi nagy valószínűséggel ismeretlenül cseng itthon, míg a cseh elnevezést a híres-nevezetes Březnak sörnek köszönhetően ismerhetjük. A sör címkéjének – és reklámtárgyainak – érdekessége, hogy azt a huszadik század eleje óta Victor Zippich vasúti elöljáró arcképe dísziti. A derék vasúti tiszt lelkes fogyasztója volt a helyi sörnek és miután hozzájárult, hogy arcképe legyen a sör „cégére” a sörgyár élete végéig ingyen biztosította a sört számára.

Usti nad Labem német nevén Aussig – közigazgatásilag ma már ide tartozik Velké Březno – rendelkezett még egy sörgyárral. A Pivovar Krásné Březno főzte a híres Zlatopramen sört. Érdekesség, hogy mindkét üzem a Heineken tulajdonában állt. Azért a múlt idő, mert 2011-ben a Krásné Březno-i üzemet bezárta a Heineken.Twitter megosztás Google+ megosztás