A vyškovi sörről

2022. május 2. hétfő
A vyškovi sörfőzde 2017-ben bezárt, de most van remény, hogy újrainduljon a sörfőzés a városban.

Meglehetősen zaklatott a sorsa a vyškovi sörfőzdének. A több évszázados múltra visszatekintő sörgyár bezárása óta perben áll az üzemeltető Jihomoravské pivovary és a bérlő Czech Beverage Industry Company (CBIC). A perben a CBIC 65 millió koronás elmaradt haszon megtérítésére perli a Földművelésügyi Minisztérium épületét kezelő Jihomoravské pivovaryt.

A négy éve húzódó perben a felperes a pasztőröző berendezés hibája miatt perli a bérbeadót. A kifogás szerint a berendezés hibája miatt a sör megbarnult és oxidálódott, emiatt a sörfőzde hírnevét és vásárlóit veszítette el. Februárban a bíróság elutasította a keresetet, de az ítélet jogerőre emelkedéséig nem tudnak döntést hozni a sörfőzde jövőjéről, pedig a városban lenne igény egy helyi sörfőzdére.

A helyzet azonban a per lezárása után sem lesz egyszerű. Az értékes telken levő ingatlanra a város is igényt tartana, hogy ott újraindítsa a sörfőzést, de egy kulturális centrum kialakítása is a tervek között szerepel. Az építészeknek figyelembe kell venni, a sörgyár korábbi kapcsolatát a kastéllyal is, amely eredetileg az olomuci érsekséghez tartozott.

Vyškov Brnotól harminc kilométerre keletre található. A huszonkétezer lakosú morva kisváros nem igazán turistalátványosság, ezért is szeretnék a helyiek, ha ismét lenne saját sörük, mint a régi szép időkben, amikor még hét különféle lágert főztek a sörgyárban. Talán az új söreikkel jónéhány sörturistát el lehetene csalogatni a városkába.

 Twitter megosztás Google+ megosztás