A žateci Dreher sörgyár

2023. szeptember 3. vasárnap
Új korszak várhat a Dreher család egykori žateci sörgyárára. A helyi városháza tanulmányt készített az ingatlan lehetséges jövőbeni felhasználásáról.

Az egykori žateci Dreher sörgyár hatalmas telkén öt ingatlan állt: a malátaházból, a sörfőzdéből, a hűtőházból, valamint egy adminisztratív és egy gazdasági épületből. A fennmaradt épületek még mai, elhanyagolt állapozukban is lenyűgözőek. Nincsenek sablonos megoldások, szürke betonfalak, van viszont vörös tégla, fehér homokkő, neoreneszánsz díszítések, változatos homlokzatok, amelyek harmonikusan illeszkedtek a városképbe. Nos, így építkezett annak idején egy sikeres sörbáró.

A Dreher-féle sörgyárat 1945-ben kisajátították, majd 1948-ban leállították a sörgyártást, A gyönyörű épületegyüttesben 1951-től konzervgyár működött, ahol különféle gyümölcslevek készültek. A konzervgyár az 1990-es évek végéig működött. Ezután az elhanyagolt éppületegyüttes állapota romlott, de szerencsére, a város megvásárolta a területet és 2015. februárjában a műemléki védelmet kapott. A város 2017 óta birtokolja a Dreher sörfőzdét, akkor 27 millióért vásárolta meg több tulajdonostól.

Most új korszak várhat Anton Dreher egykori sörgyárára. A helyi városháza ugyanis tanulmányt  készített a lehetséges jövőbeni felhasználásáról. Ebben szakértők értékelték a történelmi ingatlanok jelenlegi állapotát, és javasolták azok újjáélesztését. Ha ez megvalósul, akkor egy teljesen új környék alakulhat itt ki. A tervek szerint a területen egy 3-4 ezer fős lakónegyed is épülhetne, játszótérrel és kiépülne az ehhez szükséges infrastruktúra is.

Reméljük lesz pénz a nagyszabású tervek megvalósítására és valahogy helyet szorítanak majd egy kisüzemi sörfőzde számára is.Twitter megosztás Google+ megosztás