Angol keserű

2017. december 22. péntek
Az első főzet Primátor English Pale Ale 2006-ban készült el a náchodi gyárban. A Staropramen Velvetje után ez volt talán az első modern kori angol típusú sör Csehországban.

Sajnálatos módon sörőző elődeink nem hagyták az utókorra a sörök pontos leírását és csoportosításaik is igen pontatlannak tetszenek. Legfeljebb manapság, amikor ismét divatba jöttek a felsőerjesztésű, eredetileg a Brit szigetekről származó sörtípusok, próbálnak a mai szakemberek némi rendet csináli a sörök elképesztő sokfélesége között.

Az english pale ale elnevezést is uri huncutságnak nevezhetnénk, hiszen ez is csak azóta használatos, hogy Amerikában kitört a sörforradalom és a pale ale-k szinte minden változatban készülnek a tengeren túl is. Amit mi most mindenféle kacifántos neveken nevezünk, az Angliában a klasszikus angol kocsmai sör a  bitter volt. Ez eredetileg egy frissen, nyomás nélkül, (a gravitáció és kézi pumpa segítségével), pincehőmérsékleten (mint a real ale) csapolt sör. 

Természetesen bitter is sokféle készült, hiszen ezt valamennyi angol főzde készítette, így fent említett standard bitter mellett készült némileg erősebb speciál és erős extra speciál bitter is. Ez utóbbi rövidítése ESB és ezt Angliában kizárólag a Fullers használhatja. Amíg egy egyszerű bitter alkoholtartalma maximum 3,8%, addig a speciálé 4,6%, ha ennél erősebb akkor extra special bitterről beszélünk.

A Primátor English Pale Ale (EPA) a maga 5% alkoholtartalmával is ez utóbbi kategória cseh gyermeke, mely angol komlókkal készül és a viennákhoz hasonlóan van egy finom karamellás jellege. Rézszínű, közepesen malátás illatú, amelyben nagyon visszafogottan, de folyamatos a komló jelenléte. Az európai ízléshez képest talán kevés a széndioxid benne, de a gazdag malátásság és a finom komló igazán jól iható sörré teszik.Twitter megosztás Google+ megosztás