Angol sör, három betű

Címkék: Anglia, ale, Fuller’s
2019. március 10. vasárnap
Nem is volt olyan rég, amikor itthon ale-lel legfeljebb a keresztrejtvények négyzethálóján találkozott az ember.

A kilencvenes évekre aztán egyre-másra érkeztek a brit sörök és szép sorban nyíltak az angol és ír pubok. Akkoriban ennek volt divatja.Manapság amikor a sörforradalom hullámai elérkeztek kis hazánkba már a hazai kisüzemek is bátran döntögetik a sörízlés ászoksör által körülírt tabuját az angol sörök némileg a háttérbe szorultak a valóban bőségesnek nevezhető kínálatban.

Az egyik ilyen klasszikus, itthon is régóta kapható ale, a Fuller’s, melynek történelmi otthonául szolgáló Griffin Sörfőzdében a tizenhetedik század óta főznek sört. Az üzlet folyamatosan fejlődött a 19. század elejéig, amikor csőd közeli jutott a vállalat. Ekkor került a cégbe John Fuller, aki nemcsak a nevét, hanem a pénzét is adta a sörfőzdének, mely ettől kezdve rohamosan fejlődött.

Angliában már régóta az adja meg a sörfőzdék biztonságát, hogy hány pub felett rendelkeznek. A Fuller’s közel négyszáz pubot, fogadót és hotelt lát el illetve menedzsel Dél-Angliában és kétszáznál is több szerződött vendéglátóhely is a cég partnere.

A Fuller’s igazán széles portfolióval rendelkezik. Leghíresebb sörük a London Porter, de igen közkedvelt stoutjuk a Fuller’s Black Cab is, mely öt különböző maláta használatával készül. Természetesen van a kínálatban IPA is, de hasonló a hatékonyan komlózott a Fuller’s ESB.

Az „Extra Special Bitter” Angliában a Fuller’s egyedi megnevezése, míg az USA-ban egy malátás, keserű, vöröses, meghatározott alkoholtartalmú, angol típusú sört jelöl. Tulajdonképpen egy English Pale Ale-ről beszélünk, melyet 1971-óta főz a Fuller’s és azóta háromszor nyerte el a CAMRA – „Az év söre” díját.Twitter megosztás Google+ megosztás