Az első sörvillamos

2018. június 10. vasárnap
Az első sörvillamos soha nem indult felénk és még csak nem is csilingelt amerre járt, hiszen egy szomorú épület volt a prágai 11-es járat hurokvágányánál.

A valamikor a budapesti Akácfa utcai BKV központ épületében is volt egy hasonló koncepciójú étterem, ahol az ülőhelyek régi villamosok üléseiből lettek kialakítva, de szemben a První Pivní Tramway étteremmel – emlékezetünk szerint – nagyon hamar bezárt. Hát igen, akkoriban a budapesti villamosközlekedés nagyon úgy tűnt, hogy az utolsókat rúgja. Prágában ezzel szemben a villamos mindig is a tömegközlekedés meghatározó eszköze volt.

Hrabal Vendéglő a Zöldfához című elbeszélése is a villamosról szól, illetve arról, hogy mi történt, amikor a tizenhármas – miután kiegyenesítette a kanyart – berobogott a söntésbe és épp a csapoknál állt meg. A csapos, nem vesztette el lélekjelenlété és csak annyit kérdezett a villamosvezetőtől, aki még akkor is a vezetőállásban álldogált, hogy „barátom, a tízesből vagy a branikiból csapoljak?”.

A Starobrno sörgyár támogatásával, viszont mostmár valóságos a villamoson sörözés, ugyanis minden pénteken negyven perces villamosozáson vehet részt Brünnben az a turista, aki leszurkol harminc koronát az utazásért. A sörvillamoson egyszerre mintegy negyven sörissza utazhat. A jegy ára nem tartalmazza a fogyasztásra kerülő sörök árát. Természetesen Staröbrnot csapolnak, de a körülbelül harminc koronás ár igazán felhasználóbarát.

Az ötlet tovább fejlesztésén mindenképp érdemes lenne a Budapesti Közlekedési Központban elgondolkozni főleg azokon a járatokon lenne hasznos – mint például a tizenhetes villamos – amelyek mindenféle szórakoztató szolgáltatás nélkül, hosszú útvonalat járnak be. Egy sör mellett igazán könnyebben telne el a harmincöt-negyvenperces menetidő.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás