Az első sörforradalom

2019. október 18. péntek
A sör árának emelése miatt 1844. március elsején súlyos zavargások robbantak ki München belvárosában.

1844-ben nemcsak a sör árát emelték, hanem a kenyérét is. Ez utóbbi azonban nem verte ki a biztosítékot a lakosság körében. Az viszont annál inkább, amikor a bajor király – a Münchent egyébként felvirágoztató – I. Lajos egy pfenniggel rendeletben emelte meg a sör árát.

Március 1-jén már este zavargások robbantak ki München belvárosában. Mintegy kétezer polgár tört be a királyi sörfőzdébe, tört, zúzott és – bár erről szemérmesen hallgatnak a történelem könyvek – természetesen ha már ott voltak, a sört is megitták.

A zavargások megfékezésére hiába rendelték ki a katonaságot, amely megtagadta a felkelők elleni fellépést. Mivel minden további intézkedések eredménytelenek bizonyult, a király 1844. március 5-én visszavonta a sör áremelését.

1844 októberében I.Lajos még tovább ment. Elrendelte, hogy a müncheni Hofbräuhausban, a sör árát öt pfennigre csökkentsék. Mint indokolta, azért, hogy az egészséges és olcsó innivaló megfizethető legyen a katonaságnak és a munkásoknak is.

Az 1844-es müncheni sörforradalmat megkülönböztetésként nevezik elsőnek, mivel 1888-ban újabb felkelés történt a sör áremelkedése miatt.

 

Egy müncheni sörcsarnokban próbált puccsot kirobbantani Hitler:  

https://drinkunion.hu/cikk/hitler_sorpuccsa

Az illusztráción I. Lajos bajor király

 Twitter megosztás Google+ megosztás