1000 éves sörfőzde

Címkék: chicha, Dél-Amerika, Peru
2020. november 13. péntek
Régészek 2004-ben a perui Cerro Baúl hegyen egy ősi város romjait találták. A feltárás során napvilágra kerültek egy sörfőzde maradványai is.

 A sörfőzde mely minden bizonnyal egy nemesi család tulajdona lehetett, az Inka Birodalom előtt létrejötte előtt, az időszámításunk szerint 600-1000 között virágzó, Wari Birodalomban működött. A vizsgálatok megállapították, hogy a feltárt wari sörfőzdében a helyben megtermő gabona- és gyümölcsfélékből főzték a chichának nevezett, sörszerű italt. Hasonlót egyébként még sokfelé készítenek Dél-Amerikában még napjainkban is, elsősorban a természettel harmóniában élő indián törzsek.

A mai sör-fogalmunktól meglehetősen különböző chicha a Wari Birodalomban a vallási és természeti ünnepek, valamint a nemesi családok kiemelten fontos itala volt, ma az Andok közelében élő népek mindennapi söre. A készítés ősi eljárása szerint a kézzel morzsolt kukoricaszemeket megőrlik, majd apránként egy forró vizes edénybe öntik és folyamatos keverés mellett sűrű masszát főznek belőle. A kihűlt pépet aztán megrágják, és egy edénybe köpik, így a nyál enzimjei a keményítő egy részét cukorrá alakítják. Ezek után a masszát megszűrik, és újabb főzés kezdődik, eközben az edénybe – édesítés céljából – érett banánt is dobnak. Végül vizet adnak hozzá, amíg el nem érik a kívánt sűrűséget.Twitter megosztás Google+ megosztás