Az ízesített sörökről

2018. június 21. csütörtök
Sokan akik évtizedeken keresztül, kizárólag ászok sört ittak erőteljes gyanakvással szemlélik az egyre divatosabb ízesített söröket. Pedig ez a sörtípus a sörforradalom egyik lényeges újítása.

Persze amikor az ízesített sörökről beszélünk a legritkábban jut az emberek eszébe az eredeti belga minta, a gyümölccsel együtt erjesztett lambic, holott valahol ez minden ízesített sör őse. Kétségtelen ma már nemcsak a klasszikus meggyes ízesítésről beszélhetünk, hiszen lassan alig akad olyan gyümölcs, amivel ne kísérleteztek volna. És hát igen! Ma már nem feltétel, hogy a gyümölcs együtt erjedjen a sörlével, gyakori és elfogadott a gyümölcs sürítmény, a gyümölcs velő,  gyümölcs püré használata is, ahogy nem szentségtörés az utólagos ízesítés sem.

Ugyancsak régi ízesített sör a Berliner Weisse, melynek különlegessége a könnyű ízeiből hiányzó keserűség, ami annak a következménye, hogy a komlót nem főzik, csak a cefrézés során adják a sörléhez. A másik, lényeges különbség, hogy a berlini búzasörök alkoholtartalma alacsony, egy átlagos pilseni sör alkoholtartalmának a fele. Mivel ízei sem karakteresek, jól harmonizál más italokkal keverve is. És ezzel a lehetőséggel mindig is éltek, a különféle szörpökön kívül előszeretettel keverték gyümölcslikőrökkel is.

Ahhoz, hogy az ízesített sörök ilyen mértékben elterjedjenek szükség volt a sörforradalomra, mely ászok söröknek több mint száz évnyi egyeduralkodás után, komoly konkurenciát teremtett azzal, hogy újra felfedezte az ale típusú – azaz a felsőerjedésű – söröket. Ezek ugyanis a főzésükhöz használt élesztőnek és a nagy divatba jött angol, amerikai, ausztrál vagy éppen újzélandi komlóknak köszönhetően, eleve sokkal gyümölcsösebb karakterűek és akárcsak a búzasörök sokkal alkalmasabbak a ízesítésre.

A gyümölcsökön kívül egyre több fűszert, zöldségeket, kávét és csokoládét (kakaót), de még a gesztenyét is felhasználják a sör ízesítésére. Természetesen az ászok (láger) sörök is alkalmasak ízesítésre. Példaként említhetjük a broumovi Opat söröket, melyek ugyanazon az alapsörön nyugszanak és 4,8 százalékos alkoholtartalommal készül csokoládés, cseresznyés, szilvás, sárgabarackos, borsos, citromos, homoktövises, mézes és canabisos lágert is.

A lényeg, ahogy a BJCP – ahol több kategóriát is kaptak az ízesített sörök – fogalmaz, ízesített sörökkel az elvárás a gyümölcs, a fűszer és a sör harmonikus házasítása, de ugyanilyen fontos, hogy még sörként felismerhető legyen. A gyümölcsös és fűszeres karakternek egyértelműnek kell lennie, de egyensúlyban kell, hogy legyen a sörrel, ne sugallja azt, hogy ez egy mesterséges termék. Azaz nincs kötelezően előírt technológia, még az alkoholtartalom is lehet akármekkora, csak legalább sörszerű legyen a termék.

Sokan persze csak olyan ízesített sörökkel találkoztak, ahol tényleg „kilóg a lóláb” és a söríz alig felfedezhető. Ez többnyire olcsóbb termékeknél és az alkoholmentes termékeknél fordul elő, de persze az ár nem garancia a minőségre. Mindenesetre érdemes ismerkedni barátkozni az ízesített sörökkel, mert még ha a tradicionális söröket preferáljuk is egyébként, higgyék el egészen különleges sörélményeket is felfedezhetünk az ízesített söröket kóstolgatva.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás