Az olcsó sör ára

Címkék: olcsó sör, sörár
2020. május 2. szombat
Nem először és nyilván nem is utoljára merül fel a kérdés: lehet-e kevesebb, mint kétszáz forintból jó sört főzni?

A válasz szerintünk, egy határozott nem. Ez különösen igaz, ha egy sörgyár, mint például a Dreher, az alapanyagokra mindössze a későbbi eladási ár négy százalékát költi. Azaz a példánkban szereplő kétszáz forintos sört nyolc forintnyi alapanyagból állítja elő.

Ennél mindenre – adóra (42%), csomagolásra (14%), szállításra (5%) – többet költ. A felsoroltakhoz jönnek még a – szemérmesen egy kalap alá vett – gyártási költségek és a profit (10%) és a kereskedői árrés (25%).

Miután azok az adatok nem állnak rendelkezésünkre, hogy egy nagyüzem milyen áron szerzi be és mennyi malátát használ egy hektoliterhez, ezért csak a kisüzemi számokat mutathatjuk, azaz a többségükben ezer-kétezer hektoliteres kézműves sörfőzdéknél, hogy állnak a számok.

A maláta melyet a legnagyobb mennyiségben – hektoliterenként 20-40 kilogrammot – használnak a sörfőzéshez. Az ugye nem mindegy, hogy mennyi, és főleg az, hogy milyen áron kerül a főzőüstbe. A maláta félliterre vetített költsége 15-35 forint.

Hasonló módon számolva a többi alapanyaggal, a következő eredményeket kapjuk. Élesztő 5-50 forint, komló 5-100 forint. Itt álljunk meg egy pillanatra! Fontos tudnivaló, hogy amíg egy hektoliter nagyüzemi lágerbe 20 deka, addig New England IPA-ba két kiló komló kerül.

Ha a fenti számokat összeadjuk az alapanyagok költsége – alsó hangon is – 25 forint. Ez – hangsúlyozom a legalacsonyabb árakkal számolva is – háromszorosa, a Dreher által kimutatott 8 forintnak.

De legyünk engedékenyek, nyilván egy nagy gyár olcsóbban szerzi, be az alapanyagokat, de azért biztos nem harmadáron. Az arányok mindenképp azt mutatják, hogy egy kétszáz forintos sör főzése során mindenféle okosság szükséges.

Vagyis csökkenteni kell az erjesztési időt, és olyan technológiákat kell alkalmazni, hogy jóval olcsóbb és silányabb alapanyagokat is használni lehessen, melyek amúgy nem reagálnának a természetes sörélesztőre.

És ne legyenek kétségeink az ilyen módszerek egyre inkább elterjedtek még nagy sörmúltú országokban is, mint Belgium, Csehország, Németország. Csodák nincsenek, a jó sörhöz ma is minőségi alapanyagok kellenek és idő, ami alatt a sörlé sörré nemesedik.Twitter megosztás Google+ megosztás