Olcsóbb sört ígérnek

2020. január 9. csütörtök
A cseh kormánykoalíció 2016-ban még nem támogatta a csapolt sör forgalmi adójának csökkentését, idén viszont választások lesznek.

2020 május elsején Csehországban a csapolt sör adója huszonegy százalékról tíz százalékra csökken. A csapolt sör adócsökkentését azzal indokolta a cseh pénzügyminiszter, hogy így kompenzálják azt a veszteséget és a vendéglátóhelyek forgalomcsökkenését, amit az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek (EET) miatt szenvedtek el a cseh vendéglősök.

Az a néhány koronás áremelés, ami sok kocsmában ezt az intézkedést követte, érzékenyen érintette a cseh fogyasztókat, akik hosszú évtizedek óta söreik nagy részét vendéglátóhelyeken itták meg. Az árak emelkedésével azonban egyre inkább nőtt az otthoni fogyasztás és ma már a csehek több sört isznak otthon, családi vagy baráti körben, mint sörözőikben.

Az adócsökkentés néhány koronás árcsökkentést eredményezhetne, de szkeptikus csehek gyanítják, hogy a sör végül nem lesz olcsóbb, mivel az adócsökkentésből származó bevételt a kocsmárosok és a sörfőzők megosztják maguk között.

Andrej Babiš és médiabirodalma viszont igyekszik majd a témát, mint a vállalkozók támogatását eladni, hogy azok olcsóbban adhassák a sört. Babiš nem igazán láthatja jónak a kilátásait az őszi választásokra, így mindent populista eszközt be fog vetni a szavazatok szerzése érdekében. Kérdés persze, hogy az olcsóbb sör (levnější pivo) ígéretével hány szavazót tud megvezetni.

 

Fotó: CTKTwitter megosztás Google+ megosztás