Az ősz sörei

2022. szeptember 10. szombat
Az a közös a friss komlós, a füstízű és a töksörben, valamint az Oktoberfestbierben, hogy mindegyik az ősz szezonális söre.

Az utóbbi években egyre többen fedezik fel újra a frisskomlózású sört! Ilyen söröket természetesen csak a komlószüret után lehet a készíteni, hiszen a lényeg hogy a komlót mindenféle manipuláció nélkül, frissen adagolják a felforralt sörléhez. Az ilyen sörökben a komló teljesen új arcát mutatja meg, nem a komló keserűségére kerül a hangsúly, hanem virágos zamatára, az illóolajok üdén kibontakozó friss aromáira.

A komlószüret  szeptemberben zajlik és nagyjából innentől novemberig kaphatóak a szárítatlan, éppen leszedett termésből készült friss vagy „zöld” komlós sörök. A friss komló használata azt jelenti, hogy illóolajai révén a maximális aroma gazdagságot kapja a sör. Mivel komló kémiai összetétele a szárítás során megváltozik, így a komló frissen történő felhasználása izgalmas minőséget és különleges karaktert eredményez a kész sörben.

Bármilyen furcsa a Märzenbier – márciusi sör – is az ősz söre. Az elnevezése azokra az időkre emlékeztet, amikor egy 1533-as bajor rendelet értelmében György nap (április 24.) és Mihály nap (szeptember 29.) között tilos volt a sör főzése. Ezért annak érdekében, hogy ne kelljen a sört nélkülözniük, márciusban különlegesen erős, tartós sört készítettek.Ezt úgy sikerült elérni, hogy növelték a sörcefre sűrűségét és alkoholtartalmát. Az elsődleges erjedés lezajlása után, a hordóba fejtett sört pincékben, barlangokban, jégtömbökön tárolták. Ennek köszönhetően a sör jóval tovább megőrizte minőségét és ennek köszönhetően lett hivatalosan is az Oktoberfest söre.

Amennyire régiek a Oktoberfestbier hagyományai, annyira új divat töksör annak ellenére, hogy a legenda szerint George Washington és Thomas Jefferson is főztek töksört – sőt előbbi volt a legenda szerint az első töksörfőző. Hogy az eredeti craft-pumpkin ale – azaz kézműves töksör – milyen lehetett nem tudjuk, de túl nagy szám bizonyára nem volt, mert amint elegendő gabona termett az amerikai sörfőzők megfeledkeztek róla.

A töksör legújabb kori felfedezéshez kellett az amerikai sörforradalom – azaz a kommersz nagyüzemi sörgyártással szemben meginduló házi vagy népszerű nevén kézműves sörfőzés reneszánsza. Természetesen a mai töksörök már nem tökből készülnek, hanem árpa vagy búzamalátából, a tök manapság már csak fűszere a sörnek, függetlenül attól, hogy a nyers tökdarabok vagy tökpüré, ne adj isten tökaroma tökösíti a sört.

A töksör szezonja tulajdonképpen szeptemberben van, de a Halloween idején fogy a legtöbb belőle – ennek a töklámpás kultuszához lehet némi köze, de lehet, hogy csak ügyes marketingfogásról van szó. A töksör jellegzetessége, hogy gyakran fűszerezik gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel, fahéjjal, így igazi télisör-karaktert kap – jellemzően az átlagosnál erősebb és édesebb – ennek köszönhetően kiváló karácsonyi ital.

Az egész évben készül, de hagyományosan ebben az évszakban van a szezonja a füstölt söröknek. Állítólag ez a legalkalmasabb sör a nyílt tűz melletti ücsörgéshez, amikor a tűz kellemesen melengeti a lábujjakat. Az egyedi íz a maláta bükkfára való füstöléséből adódik, a műfaj klasszikusai a bambergi Rauchbierek. Ne felejtsük, hogy mielőtt 1818-ban Daniel Wheeler szabadalmazta találmányát a dobkemencét, mindaddig a maláta szárítását kizárólag nyílt tűz felett végezték. A folyamat okozta, hogy minden sör füstös árnyalatú lett és ez az íz uralkodott minden egyes korty felett. Nem véletlen próbálkoztak, hogy megoldást találjanak ennek kiküszöbölésére. Ezt a kérdést oldotta meg Daniel Wheeler találmánya.

A felsorolt őszi sörök ivása nincs kőbe vésve, de talán néhányan kedvet kapnak ezek kipróbálására.

Egészségükre!

 Twitter megosztás Google+ megosztás