Azt hiszed nem érnek már meglepetések?

2023. szeptember 8. péntek
Tudjuk a craft éltető eleme a váratlanság és a meghökkentő alapanyagok bevetése, ezért néha mi is bemutatunk egy-egy ilyen extremitást.

A nagyipari sörfőzés kialakulásával számtalan sör merült a feledés jótékony homályába. Az egyik ilyen helyi specialitás az alsó-szászországi Gose folyó partján fekvő város Goslar, fantáziadúsan Gose névre keresztelt söre. A település fénykora a 11. századfordulójára tehető, akkor indult meg a városban a só, az ezüst és a rézbányászat. A bányászok, pedig mint tudjuk igen szomjas népség, így Goslar virágzó sörfőzést mondhatott magáénak.

A sörfőzés annak ellenére remekül működött, hogy a kutakból nyert víz, annyira telített volt a sörfőzéshez nem igazán ideális ásványi anyagokkal, hogy a Gose folyó vize – így a sör is – egyedülállóan sós volt. A történelem azonban nem bánt kegyesen a Goseval a helyi bányászat megszűnése után, bár megmaradt helyi specialitásnak, többé-kevébé befedte a feledés homálya. Aztán persze, talán mondanunk sem kell, századunkban a Gosét is felfedezte magának a kézműves sörfőzés.

Most épp a portlandi Hopworks Brewery adott ki egy tequilás hordóban Goset a görögdinnye üdítő nyári frissességével. A hordóban érlelt héj nélküli görögdinnye és a Gose, hathónapos érlelésének az eredménye egy összetett, mégis frissítő, savanyú ale, mivel a tequilából származó földesség és a tölgyes jegyek tisztán egyensúlyoznak a görögdinnye, a lime és a Gose sós íze között.

A hordóban érlelt, héj nélküli görögdinnyés Gose 6,7%-os alkoholtartaloma ellenére egy frissítő nyári választás a savanyú sörök kedvelőinek, lédús aromákkal és összetett ízekkel. A tequila hordóban érlelt héj nélküli görögdinnye sör egy korlátozott kiszerelésű sör, és a készlet erejéig kapható, szóval usgyi a repülütérre, hogy mihamarabb Portlandban lehessünk!

 Twitter megosztás Google+ megosztás