Beerpress – csehek Európában

Címkék: beerpress, cseh sör
2021. június 10. csütörtök
Időnként, visszatérő módon, kis színes híreket szedünk össze a sörről és a sörfőzésről az önök számára.

(Cseh sör mindenütt)

A cseh sört mindenütt szívesen kortyolgatják. A drezdai, lipcsei, magdeburgi és hallei üzletekkel rendelkező „Václav prágai kocsmáinak” hálózata Staropramen, Krušovice, Budvar és Bakalář söröket kínál. Azoknak sem kell lemondani a megszokott Pilsner Urquell tanksörről, akik Berlin alternatív kerületében, Neuköllnben járnak. Az „U České vesnice” punk söröző volt az első, amely Németországban tanksört kínált. Bécsben a  Badeschiff kocsmában, a bécsi Duna-csatornán álló hajón ugyancsak Pilsner Urquellt mérnek. Itt azok sem fognak csalódni itt, akik szerettek inni  a prágai rakparton kikötött sörhajón. A legendás bécsi kerthelyiség a  Schweizerhaus évtizedek óta elválaszthatatlanul kapcsolódik a Budweiser Budvarhoz.  A koronavírus előtti időszakban akár 1800 vendég is iszogathatott a fák árnyékában a bécsi Praterben, ahol évi háromezer hektoliter cseh sör fogyott.

 

(Cseh sör Angliában)

A Brexit és a lockdown nem éppen ideális kombináció a brit sörpiaci terjeszkedéséhez. Ennek ellenére egy cseh befektetői csoport áttörést tervez a szigeteken cseh dizájnú kocsmák hálózatának koncepciójával. A cseh regionális sörfőzdék kínálatával, a londoni központban, a lerkenwell kerület első, „Pivo” nevű étterme (képünkön) februárban nyitott meg. Martin Macourek, aki évek óta a londoni CzechTrade munkatársa, felismerte, hogy az országban óriási kereslet mutatkozik a kézműves sörfőző termékek iránt. A cseh gyártóknak azonban eddig nem volt módjuk betörni a brit piacra. A cseh nagykövetség támogatásával ezért a Cseh Sörnap című rendezvényen a cseh sörfőzők a brit kocsmák képviselőivel, forgalmazókkal, nagykereskedőkkel, de sörújságírókkal és bloggerekkel is találkoznak és ez lehetőséget teremt, hogy az ismert cseh sörmárkák mellett, kevésbé ismert cseh söröket is kóstoljanak a szépszámban megjelent érdeklődők. A rendezvény ezzel új perspektívát nyitott a cseh sörök forgalmazása előtt a szigetországban. 

 

(Sajt és sör)

Az európai uniós ital- és élelmiszertermelés értéke tavaly elérte a 827,2 milliárd eurót - derül ki az Eurostat jelenlegi mezőgazdasági statisztikai évkönyvéből. A legnagyobb arányban a sajttermelők részesednek az eredményből - összesen 30,2 milliárd euroval. A várakozásoknak megfelelően a francia és az olasz sajtkészítők dominálnak. A második legfontosabb szektor azonban sokkal érdekesebb Csehország számára. Meglepő módon nem pékek vagy sertéshús-feldolgozók, hanem sörfőzők foglalják el ezt a pozicíót. Előző évben 29 milliárd euro értékben főztek sört az Európai Unióban. A legnagyobb sörgyártó Németország, amely a termelés ötödét adja, őt Lengyelország és Spanyolország követi egyaránt tizenhárom százalékkal. A Cseh Köztársaságban főzött sör értéke elérte az 1,1 milliárd eurót, amivel hetedikek a rangsorban – igaz lakosság-arányosan a lista első helyén lennének a belgákkal és a hollandokkal együtt.Twitter megosztás Google+ megosztás