Beerpress – sör, sör, sör

2020. január 24. péntek
Havi rendszerességgel kis színes híreket szedünk össze a sörről és a sörfőzésről az önök számára.

Két évvel ezelőtt a svéd PangPang Brewery – szigorúan a sörforradalom jegyében – piacra dobott egy speciális, kifejezetten a zuhanyozáshoz ajánlott sört. A Shower Beert különleges, nem egészen két decis palackban hozták forgalomba. A tíz százalék alkoholtartalmú zuhanysört Earl Grey teával és bergamottal ízesítették és nem csak ivásra, de hajkondícionálok is ajánlották. Az ötlet remek marketing fogásnak bizonyult, mert sörivők sokasága készített felvételt arról, hogy a zuhanyozás közben, egy tetszőleges sört  iszik. Próbálja ki ön is, milyen élvezetes egy hideg sört leereszteni a torkunkán, miközben hátát meleg vízel csapatja!

Csehországban dinamikusan nő a dobozokban értékesített sör mennyisége. Tavaly köze hétszáz hektoliterrel több sör került dobozba a cseh sörfőzdékben, mint 2018-ban.. Szerencsére ezzel párhuzamosan csökken a PET-palackba fejtett sör mennyisége. A dobozolás előnye, hogy ha megoldódik, hogy a tartalom elfogyasztása után, begyűjtsék a már használt konzervdobozokat, akkor az teles mértékban újrahasznosítható. Csehországban legtöbbet a palackos és a hordós sörökből adják el, de a dobozos sörök piaci részesedés rövidesen utolérhrti a palackos sörök mennyiségét. Az első dobozos sörök nyolcvanöt évvel ezelőtt, 1935. január 24-én jelentek meg az amerikai város, Richmond boltjaiban.

A cseh sörgyárak egyik legfontosabb export piaca az Egyesült Királyság. Csak a Staropramen sörből több mint tízmillió litert adnak el a szigetországban. A Brexit után megnehezedhet a cseh sörök brit exportja. A Staropramennél már azt is fontolgatják, hogy alkalmasint a Molson Coors anglia gyárában kezdenék meg a Staropramen sör főzését. A brit piac másik két fontos cseh szereplőja a Pilsner Urquell és a Budweisser Budvar. Mindkét gyárnál büszkék arra, hogy márkájukat csak és kizárólag a csehországi gyárukban, Pilsenben és Budejovicében főzik. Nyilatkozataik szerint ez a jövőben sem fog változni.

 

 

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás