Belgává lett trappisták

2018. június 1. péntek
Némi cinizmussal azt is mondhatnánk, hogy a világ egyetlen belgát ismer, a híres nyomozót Poirot-t és egyetlen belga dolgot, a trappista sört.

Ez utóbbi valószínűleg már híresebb a nevezetes magándetektívnél, különösen azóta, hogy a sörforradlmi lendület mentén, az elmúlt néhány évben a klasszikus trappista sörfőzdék száma váratlanul növekedésnek indult. Az utóbbi évtizedben a „sörforradalom” jelentős mértében megnövelte a belga sörkülönlegességek ázsióját. Nem véletlen, hiszen Belgiumban a nagyüzemi sörgyártás mellett megőrizték tradicionális felsőerjesztésű söreiket is. Történetünk szempontjából azonban csak az Achel, a Chimay, a La Trappe, az Orval, a Westmalle és a Westvleteren azaz a hat klasszikus belga trappista sörfőzde az érdekes.

Talán kevesen tudják, hogy a belga trappista sörfőzdék – annak ellenére, hogy a kolostori sörfőzésnek Németalföldön mindig is volt hagyománya – nem másnak, mint a Nagy Francia Forradalomnak köszönhetik felvirágzásukat. A forradalom kezdetekor Franciaország tele volt apátságokkal és kolostorokkal. A katolikus egyház volt az ország egyik legnagyobb földbirtokosa. A forradalommal aztán 1789-ben megkezdődött, a katolikus ingatlanok államosítása, majd eladása, hogy legyen miből finanszírozni a forradalmat, majd Napóleon hadműveleteit. Az üldöztetés elől szerzetesek sokasága menekült északra, és alapított kolostort elsősorban Vallóniában. A folyamat a katolikus Belgium függetlenné válása és az 1830-as állammá alakulása után is folytatódott.

Bizony, bármilyen hihetetlen a belga kolostori sörfőzés fellendülése is az ezt követő évtizedekre datálódik. Nézzék csak, a különféle kolostori sörfőzdék történetét, ott is erre találnak majd bizonyítékot!

 Twitter megosztás Google+ megosztás